MISTERIJ LETA MH 370

UGLEDNI STRUČNJAK NEMA NIKAKVE SUMNJE 'Konačno su počeli tražiti na pravom mjestu, malezijski Boeing naći će za najviše dva mjeseca!'

 AFP

Pilot koji je izračunao rutu izgubljenog malezijskog aviona na letu MH370 vjeruje kako će olupina biti pronađena unutar sljedećih osam tjedana nakon što se potraga premjesti u dio Indijskog oceana koji još nije pretražen, piše Daily Mail .

Potraga je nastavljena na području velikih dubina, a Simon Hardy vjeruje kako je zrakoplov namjerno završio na dnu mora.

Kapetan Hardy izračunao je točnu putanju aviona koji je nestao u ožujku prošle godine. Prema njegovom izračunu, Boeing 777 namjerno je odveden u more, odnijevši sa sobom 239 ljudi.

Istraživanje dijela mora za koji Hardy vjeruje da skriva olupinu aviona počinje u prosincu, potvrdio je Australski ured za sigurnost koji u ime Malezije koordinira akciju potrage.

No, australske vlasti ipak tvrde da u potrazi nisu vođeni analizom ovog iskusnog pilota, već kreću u istraživanje južnog područja temeljem uobičajene procedure.

Voditelj potrage Martin Dolan rekao je da se u ovo doba godine vrijeme na južnoj hemisferi smiruje te da je zato potraga preusmjerena na to područje.

'Svjesni smo da je kapetan Hardy predložio upravo to područje, no mi bismo se ionako s našom potragom ondje pomaknuli kako se vrijeme smiruje', rekao je Dolan.

Hardyjeva teorija o tome gdje je završio let MH370 iz Kuala Lumpura za Peking posljednjih je mjeseci objavljena više puta. On se koristio matematičkom analizom i simulatorom leta kako bi odredio putanju aviona.

No, iako se slažu s Hardyjem oko moguće putanje zrakoplova, ne slažu se s njim oko mišljenja da je aviona kontrolirano, odnosno namjerno spušten u more te je zbog toga završio na dnu relativno neoštećen.

Jedini dosad pronađen dio aviona je zakrilce koje je u srpnju otkriveno na otoku Reunion, tisućama milja daleko od područja pretrage.

Dolan je rekao kako je posljednja poruka nestalog aviona dala naslutiti da su ostali bez goriva radi čega bi avion pao u more i raspao se.

Australija i Malezija podijelile su troškove potrage koja je započela još u listopadu prošle godine i koja obuhvaća satelitsku analizu putanje aviona i prostire se na području od skoro 44 tisuće kvadratnih kilometara.

Kineski premijer Li Keqiang odobrio je dodatnih 14,5 milijuna dolara za potragu s obzirom da su u nesreći poginula čak 153 Kineza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 12:47