TEŠKE OPTUŽBE

Udar na Putina iznutra, nije ih uspio ušutkati, Telegram kanali gore: ‘Stare je**** izdajice, uskoro ćete umrijeti!‘

Jedan ruski vojni bloger objavio je niz video snimki u kojima je kritički govorio o ruskom vodstvu

Aktivisti na ulicama Moskve

 Natalia Kolesnikova/Afp

Jedan ruski proratni vojni bloger neizravno je kritizirao predsjednika Vladimira Putina zbog rata u Ukrajini u porukama koje su u međuvremenu uklonjene, što ukazuje na to da Kremlj još nije uspio staviti pod kontrolu sve ruske vojne blogere.

Istraživački centar Institut za proučavanje rata (ISW) izvijestio je tijekom vikenda da je nekoliko vojnih blogera opisalo kako Kremlj angažira odabrane vojne blogere da "reguliraju širenje informacija u Rusiji" i pokušava natjerati kritičare na autocenzuru iz straha od kazne.

Vojni bloger Jegor Guzenko, koji ima više od 300.000 pretplatnika na svom Telegram kanalu, objavio je u nedjelju niz video snimki u kojima je kritički govorio o ruskom vodstvu, navodi ISW u svojoj posljednjoj analizi.

‘Već ste stari, uskoro ćete umrijeti‘

Jednu je snimku u nedjelju objavio i Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova.

image

Vladimir Putin

Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia/Kirill Kudryavtsev/afp/profimedia

U snimkama je rekao da "izdajice sjede u Kremlju" i da su "nepodobni ljudi", poput zatvorenog bivšeg ruskog vojnog zapovjednika Igora Girkina, poznatijeg po ratnom nadimku Strelkov, koji je žestoko kritizirao način na koji se vodi rat u Ukrajini, "maknuti" i smješteni iza rešetaka.

Girkin, koji se borio u Ukrajini 2014. godine, kada je Kremlj anektirao poluotok Krim, pritvoren je u svom domu 21. srpnja ove godine. On je objavljivao komentare u kojima je kritizirao rusku vojnu strategiju i neuspjehe otkako je Putin pokrenuo sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022.

image

Igor Girkin za vrijeme suđenja

Natalia Kolesnikova/Afp

Danima prije uhićenja, Girkin je ruskog predsjednika nazvao "kukavičkim mediokritetom" i rekao da Rusija neće preživjeti još jedan Putinov predsjednički mandat.

"To su sve je**** izdajice. A meni netko onda kaže, zar se ne bojiš ti tamo govoriti i tako dalje, možeš biti zatvoren", rekao je Guzenko.

"Pa zašto nas sve strpate u zatvor, pobijte nas. Ima nas puno. Mi smo cijela država. A vas gomila sjedi. Vi ste već stari, uskoro ćete umrijeti. A mi smo mladi. Shvatit ćemo što treba i neću promijeniti svoje mišljenje o cijeloj ovoj priči", nastavio je.

Poruke izbrisane

"Sada nas trpate u zatvor i ubijate", dodao je. Te su poruke kasnije izbrisane.

ISW navodi da ovakvi incidenti ukazuje na to da Kremlj "pokušava angažirati vojne blogere ili ih natjerati na autocenzuru, za razliku od agresivnije politike izravne cenzure".

"Prvo objavljivanje kritičnih videa blogera pokazuje kako Kremlj nije bio uspješan u kooptiranju ili ušutkavanju cijelog ruskog informacijskog prostora, ali kasnije povlačenje videa od strane kanala sugerira da je Kremlj bio uspješan u prisiljavanju blogera (i njihovih) administrativni timovi) samocenzurirati iz straha od kazne", dodao je think tank.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 19:19