PODRUČJE 52

U tajnoj vojnoj bazi pregledavali su sovjetske avione, sada su teško bolesni, a za vladu ne postoje: ‘Poriči dok ne umreš!‘

Veterani zračnih snaga u blizini zloglasne baze 51 ne mogu dobiti zdravstvenu pomoć jer ne mogu dokazati da su ikada bili tamo

Tonopah Test Range

 Pjf Military Collection/alamy/alamy/profimedia/Pjf Military Collection/alamy/alamy/profimedia

Veterani koji su prije gotovo pola stoljeća služili u strogo čuvanoj, tajnoj vojnoj bazi ‘Područje 52‘, tvrde da im je uskraćena zdravstvena pomoć jer Amerika odbija potvrditi da su ikada bili tamo, prenosi The Sun. Mark Ely (63) rekao je da zbog svog angažmana u sestrinskoj lokaciji poznatog ‘Područja 51‘ sada boluje od tumora i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Već desetljećima američka vojska koristi misterioznu bazu u pustinji Nevada, poznatiju kao Tonopah Test Range za testiranje nuklearki, projektila, bombi i zrakoplova. Sada bivši pripadnici zračnih snaga optužuju da im je povjerljiv rad u objektu 52 ostavio trajne posljedice na zdravlje.

image

Poznata tajnovita vojna baza Area 51

Mario Tama/Getty Images/Profimedia/Mario Tama/getty Images/profimedia

“Postoji slogan: ‘Poriči, poriči dok ne umreš’ - to je u ovom slučaju na neki način istina”, rekao je Ely za CBS News. “Oštetili su mi pluća. Dobio sam ciste na jetri. Počeli su mi se pojavljivati tumori u tijelu koje sam morao ukloniti. Otpala mi je sluznica mjehura."

image

Tonopah Test Range

Butch Martin/alamy/profimedia/Butch Martin/alamy/profimedia

Sredinom 1980-ih, Ely je bio u svojim 20-ima i dobio je zadatak pregledati tajno nabavljene sovjetske borbene zrakoplove, pohranjene u onome što je bilo poznato kao "kuća šutnje". Sada tvrdi da ne može dobiti zdravstvenu skrb jer njegov boravak u vojnom objektu 52 - za koji je potpisao ugovor o tajnosti - nije u njegovom službenom dosjeu. Ely je rekao da je bijesan što je toliko godina služio vojsci da bi ga odbili sada kad mu je pomoć najpotrebnija.

image

Američke zračne snage

Alireza Boeini/alamy/alamy/profimedia/Alireza Boeini/alamy/alamy/profimedia

Savezna procjena okoliša iz 1975. potvrdila je da se na tom mjestu nalazi otrovni radioaktivni materijal. Ipak, američka vlada odlučila je zaustaviti testiranje područja “zbog nacionalnog interesa”.

“Zaštita nacionalnog interesa bila je važnija od mog života”, rekao je Ely.

Njegov kolega veteran David Crete rekao je da je radio kao vojni policajac na istoj tajnoj lokaciji. Rekao je kako pati od kroničnog bronhitisa i, kao i Ely, operirao je tumor. Crete je proveo osam godina pronalazeći stotine drugih veterana za koje kaže da imaju “različite vrste raka” zbog toksičnih ostataka od testiranja oružja koje se tamo odvijalo.

image

Cesta u pustinji Mojave u blizini Područja 51

Tristan Brynildsen/alamy/alamy/profimedia/Tristan Brynildsen/alamy/alamy/profimedia

Ostali zaposlenici smješteni u bazi 52, većinom iz Ministarstva energetike, primili su 25,7 milijardi dolara (20 milijardi funti) savezne pomoći. Međutim, ta se pomoć ne odnosi na veterane zračnih snaga kao što su Ely i Crete jer se njihovo vrijeme u bazi ne bilježi i ne mogu dokazati da su ikada bili tamo. To znači da nemaju pravo na naknadu i moraju živjeti sa svojim bolestima ili plaćati zdravstvenu skrb.

Prošlog kolovoza, Crete i još jedan veteran baze 52 podnijeli su tužbu protiv federalne vlade za naknadu štete u vezi s njihovim bolestima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 11:47