SUKOBI

U SRBIJI VEĆ DANIMA TRAJE VELIKI BALKONSKI RAT U 20 sati plješće se za medicinare, u 20:05 su prosvjedi protiv Vučića, a onda kreću i kontramitinzi

 
 ČITATELJ JUTARNJEG LISTA

Strogi policijski sat i neke od najstrožih mjera izolacije u Europi razbuktale su u Srbiji pravi mali “balkonski rat” između protivnika i pobornika predsjednika Aleksandra Vučića i njegova upravljanja Srbijom u vrijeme korona krize.

Naime, pritisnuti žestokim restrikcijama, brojni građani Srbije pet minuta nakon pljeska u 20 sati - čime već tradicionalno iskazuju podršku medicinskom osoblju - već pet dana zaredom počinju s opozicijskim zviždanjem i lupanjem po loncima pod sloganom “Digni glas: bukom protiv diktature”.

Zatvor

Prosvjedi protiv Vučića, koje su pokrenule udruge Ne davimo Beograd i Građanski front, dobili su podršku dijela političara, ali izazvali i kontraudar. U četvrtak, koju minutu nakon što je u 18 sati trebao početi prvomajski policijski sat, pred zatvorenom Narodnom skupštinom “zasjedala” je oporba i poručila: dosta je ludila, totalitarizma i pogubljenosti, i Vučićeva kršenja Ustava i zakona.

“Tu smo zbog svih onih koji se privode i drže u zatvoru po dvadeset dana. Možete montirati zvučnike, plaćati huligane, jer ste to i sami, ali građani u 20:05 ne lupaju loncima zbog ovdje okupljenih, nego zato što ovo više ne mogu izdržati”, poručio je predsjednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas aludirajući na to da je Vučić pokrenuo plaćeničke protudemonstracije.

Naime, nakon pljeska za medicinare u 20 sati i prosvjeda protiv Vučića u 20:05, dva dana zaredom održani su i treći prosvjedi - u 20:30 - pod sloganom “Glasno reci ne”. Javnosti slabo poznato Udruženje za zaštitu mladih na društvenim je mrežama pozvalo građane da iskažu neslaganje s “onima koji koriste pandemiju za političke obračune” i “navijaju protiv Srbije, za koronu”.

“Živim u dugačkoj osmerokatnici, a vatromet koji su priredili bio je duž cijelog krova! Ne znamo kako su došli i dobili struju za ozvučenje, no pojavili su se zbog vrlo bučnih prosvjeda protiv Vučića u našoj zgradi. Njih 15-ak s razglasa je puštalo istu snimku koja se vrti a u Srbiji: ‘Đilase, lopove!’ Nema dileme da je cijela stvar bila dobro organizirana”, ispričao nam je V. R. (podaci poznati redakciji) iz Novog Sada. Pozvana je policija, no mladići su pokazali uredne dozvole za kretanje za vrijeme policijskog sata i otišli.

Patrole

Izvanredno stanje, uz 12-satni policijski sat, u Srbiji traje od sredine ožujka.

“Ja sam politički veteran, na šerpe i lonce sam sviko, ali jedna stvar me tu boli. Počeli su s lupanjem u 20:02 sati i uništili aplauz medicinarima”, žalio se Vučić RTS-u.

U Srbiji je zbog Covida-19 preminulo 179 osoba, a potvrđeno je 9009 slučajeva zaraze. Blokada se postupno ukida, ali na snazi je jako socijalno distanciranje. Nije dopušteno grupiranje više od dviju osoba na javnim površinama. Stariji građani, koji su dosad smjeli van samo nakratko subotom, mogu u jednosatnu šetnju između 18 sati i jedan ujutro.

Šetanje kućnih ljubimaca moguće je od 23:00 do 1:00, najdalje 200 metara od doma. No, 28. travnja otvoreni su parkovi i dopušteni treninzi na otvorenom. Od ponedjeljka se otvaraju se restorani i kafići, a i kreće gradski prijevoz u nekim gradovima. Od 8. svibnja pokreće se javni promet u Beogradu i otvaraju trgovački centri. Od 11. svibnja otvaraju se vrtići i produljeni boravak dok učenici nastavljaju s nastavom na daljinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 01:01