VLADIKA KAČAVENDA

U Srbiji odlikovan notorni episkop, smijenjen nakon jezivih optužbi za pedofiliju: ‘On je najveća sramota SPC-a‘

Vasilije Kačavenda široj javnosti je poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje

Vasilije Kačavenda

 Screenshot YouTube

Srpska pravoslavna crkva odlikovala je danas umirovljenog episkopa Vasilija Kačavendu, ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanja koje je utemeljeno u znak sjećanja na ubijene učenike u Šumaricama kod Kragujevca tijekom Drugog svjetskog rata, javlja Nova.rs.

U prigodi dodjele odlikovanja mitropolit šumadijski Jovan zahvalio je predsjedniku Aleksandru Vučiću te vladiki Vasiliju, rekavši da bez njih ovo ne bi bilo moguće.

Podsjetimo, Vasilije Kačavenda široj javnosti je poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje, navode mediji u regiji.

Prije deset godina protiv Kačavende, umirovljenog vladike tuzlansko-zvorničkog, podnesena je kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je između 1997. i 23. svibnja 1999. više puta silovao maloljetnog Milića Blažanovića.

Otac Serafim, Bojan Jovanović, ispričao je prije osam godina u emisiji Prve srpske TV – “Život priča” da je Kačavenda dječaka pozvao u manastir jer nije imao novca za školovanje. Obećavao mu je nastavak školovanja. Ustvrdio je da se dječak Milić Blažanović ‘raznio bombom jer ga je silovao vladika Kačavenda‘.

- Milić se povjeravao ocu Stefanu. On i ja smo u tajnosti zakopali tijelo dječaka u porti manastira. Otac Stefan je bio sljedeći, on je to znao - rekao je Bojan Jovanović u emisiji, kako su prenijeli tada srpski mediji.

Mnogi su jučer na X-u javno osudili odluku o dodjeli priznanja. Jedan je korisnik podsjetio da je Kačavenda silovao Milića Blažanovića koji se kasnije raznio bombom, a ljude koji su ga odlikovali nazvao je ‘moralnim bijednicima‘. Drugi korisnik je naveo da je riječ o ‘monstrumima‘.

- On je najveća sramota SPC-a, napisao je još jedan korisnik.

Nekoć jedan od najmoćnijih ljudi u SPC-u smijenjen je u jeku afere 2013. godine. Blic je tada optužio seksualnog nasilnika u mantiji da ga je upravo zbog sklonosti homoseksualnim orgijama ucijenila i vrbovala jugoslavenska tajna služba Udba, prenio je Jutarnji list prije devet godina.

Policijski dosje, kako je pisao Blic, opisivao je Kačavendu kao “glavnog nositelja homoseksualnih aktivnosti u SPC-u”, a Udba je sastavila i kompromitirajući materijal o njegovim homoseksualnim avanturama te ga time lako pridobila za pozadinski rad u službi.

U Udbinim se dokumentima spominjao pod imenom Pablo, a bio je doušnik službe, kako je pisao Blic, 40-ak godina, dakle do raspada Jugoslavije.

Kačavenda se polako, ali sigurno uspinjao po hijerarhijskoj crkvenoj ljestvici do titule vladike, a sve to vrijeme imao je brojne homoseksualne veze, od kojih su mnoge, kako se kasnjie vidjelo, bile nasilne, popraćene prijetnjama i ucjenama s njegove strane.

Sinod SPC-a donio je 2013. odluku o njegovoj smjeni na temelju lascivnih snimki odnosa s mlađim muškarcima, svjedočenja čak 40 iskorištavanih mladića i svećenika iz njegove eparhije te uz veliku medijsku halabuku u Srbiji.

Kačavenda bi odabrao nekog socijalno ugroženog učenika u bogosloviji te ga prisilio na snošaj, a zauzvrat bi ga “stipendirao” sa stotinjak eura mjesečno, pisali su.

Također ga sumnjiče da je tijekom rata u BiH Kačavenda pomagao u skrivanju optuženika za ratne zločine, nekadašnjeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića. Zbog tih sumnji su međunarodne snage stacionirane u BiH više puta pretresle eparhiju i vladikin dvor u Bijeljini.

Njegova sklonost mladićima nije bila tajna za vrh SPC-a, ali se sve pomno zataškavalo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 16:16