NEMIRI U JEMENU

U samoubilačkom napadu u Jemenu ubijeno 96 vojnika i ranjeno 300: Eksplozija je bila tako snažna da je iza nje ostao KRATER

U utorak se trebala obilježiti 22. obljetnica ujedinjenja sjevera i juga Jemena
Yemeni army soldiers in charge of protecting anti-government protestors stand guard during a demonstration demanding the resignation of Yemeni President Ali Abdullah Saleh, in Sanaa,Yemen, Monday, March 28, 2011. Yemen's president, clinging to power despite weeks of protests, scrapped an offer to step down by year's end on Sunday, as Islamic militants taking advantage of the deteriorating security took control of another southern town. (AP Photo/Hani Mohammed)
 AP

SANA - Najmanje je 96 vojnika ubijeno, a gotovo 300 je ranjeno u napadu bombaša samoubojice u ponedjeljak u Sani, po novim podacima vojnih izvora koje su potvrdili medicinski izvori.

Po ranijem izvješću u napadu, koji je izveo muškarac u vojnoj odori na probi za vojnu smotru, poginulo je 50 osoba, a više desetaka je ranjeno. Poginuli i ranjeni prevezeni su u sedam bolnica u prijestolnici, po medicinskim izvorima.

Eksplozija je bila tako snažna da je iza nje ostao krater na Trgu Sabineu gdje se u utorak trebala održati vojna smotra u povodu 22. obljetnice ujedinjenja nekadašnjih Sjevernog i Južnog Jemena .

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se on događa u jeku velike vojne ofenzive na al Qaidu na jugu zemlje, u kojoj je od njezina početka 12. svibnja poginulo gotovo 230 ljudi, većinom pripadnika ekstremističke mreže.

Samoubojica u vojnoj uniformi aktivirao je eksploziv koji je nosio na sebi usred vojnika koji su se pripremali na Trgu Sabin za paradu kojom se u utorak trebala obilježiti 22. obljetnica ujedinjenja.

Radi se o prvom napadu tog opsega u Sani otkad je na vlast u veljači došao predsjednik Abd Rabo Mansur Hadi koji se, čim je izabran, obvezao neumorno boriti protiv al Qaide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:23