ODLAZE DO KRAJA 2014.

U SAD-u kritiziraju Obamu, a europski saveznici također žele povući svoje vojnike iz Afganistana

Definitivno povlačenje američkih postrojbi iz Afganistana trebalo bi biti okončano do 2014.

WASHINGTON - Najava američkog predsjednika Baracka Obame o povlačenju oko 33.000 američkih vojnika iz Afganistana do kraja iduće godine izazvala je lavinu kritika na njegov račun u SAD-u iako su odluku pozdravili u Europi.

Republikanci su tako osuli paljbu po njemu navodeći da je to politička, a ne vojna odluka i istaknuli da će se time ugroziti sve što su američki vojnici dosad postigli u Afganistanu.

Ignorirao zapovjednika

Republikanski političari naročito su kritizirali činjenicu da je Obama odlučio ignorirati preporuke glavnog zapovjednika američkih snaga u Afganistanu, generala Davida Petraeusa, koji je predložio da se ove godine povuče 5000, a iduće još 5000 vojnika iz te zemlje.

S druge strane, demokrati su Obamu kritizirali zbog presporog tempa povlačenja, no zato su na Petraeusovoj strani bili američka državna tajnica Hillary Clinton, koja je neslaganje zbog brzine povlačenja izrazila tijekom internih diskusija, te američki ministar obrane na odlasku Robert Gates kojeg će idući tjedan zamijeniti dosadašnji šef CIA-e Leon Panetta.

Gates se povukao

Gates je čak javno kritizirao Obamin plan ističući da je ishitren, no u srijedu je u priopćenju podržao Obaminu odluku.

Američki je predsjednik u svom govoru objasnio kako Afganistan više nije baza za napade na SAD te kako je američka vojska uglavnom ispunila svoje ciljeve u toj zemlji, stoga je vrijeme za povlačenje. Kao jedan od ključnih faktora u američkom povlačenju ističe se financijski teret rata.

- U proteklih deset godina potrošli smo bilijune dolara na ratovanje, a sada je vrijeme da ih utrošimo na američki narod - istaknuo je Obama i dodao da SAD iz tog svog najdugotrajnijeg rata može izvući mnoge gorke lekcije. Prema njegovu planu, do kraja ove godine iz Afganistana će se povući 10.000 američkih vojnika, a do idućeg ljeta otići će još između 20.000 i 23.000.

Polagani tempo

Povlačenje iz zemlje u kojoj je SAD ratovao deset godina nastavit će se polaganim tempom do 2014., kada će američke snage sigurnost zemlje predati u ruke afganistanskima.

Afganistanski vojni dužnosnici u međuvremenu su poručili da su njihovi kadrovi spremni preuzeti veći teret očuvanja sigurnosti u vlastitoj zemlji. Oglasili su se i talibani navodeći da je američka najava samo “simbolika” i ističući da će se nastaviti boriti.

Europski saveznici

Obaminu odluku pozdravio je afganistanski predsjednik Hamid Karzai. Analitičari su naglasili da bi američka najava mogla prouzročiti “stampedo” u povlačenju kako se američkom izlasku budu pridruživali europski saveznici. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy samo je nekoliko sati nakon Obame najavio početak povlačenja francuskih snaga koje u Afganistanu broje 4000 vojnika. Sličnu izjavu dao je i njemački ministar obrane Guido Westerwelle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 15:22