SMRTONOSNA INJEKCIJA

U SAD-u će prvi puta pogubiti transrodnu osobu: Silovala je i ubila bivšu djevojku pa tijelo bacila u rijeku

Amber McLaughlin (49), koja je spol promijenila u zatvoru, primit će smrtonosnu injekciju jer je ubila Beverly Guenther (45)

Amber McLaughlin

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

U utorak bi trebala biti pogubljena prva otvoreno transrodna žena koja je osuđena na smrt zbog silovanja i ubojstva svoje bivše djevojke čije je tijelo bacila u rijeku Missouri, piše Daily Mail.

Amber McLaughlin (49), koja je spol promijenila u zatvoru, primit će smrtonosnu injekciju 19 godina nakon što je ubila Beverly Guenther (45). McLaughlin je imala zabranu prilaska žrtvi, a Guenther je redovito pozivala policajce da je otprate do njezina automobila jer se bojala za vlastiti život.

Ovo će biti prvo pogubljenje neke transrodne osobe u SAD-u. Prije nego što je 2019. godine promijenila spol, Amber McLaughlin se zvala Scott McLaughlin.

Odluka o pogubljenju stigla je manje od mjesec dana nakon što je zatvorenica zatražila od guvernera Missourija, Mikea Parsona, da joj poštedi život zbog ‘problema s mentalnim zdravljem‘.

McLaughlin je ubio Guenther 20. studenog 2003. i bacio njezino tijelo u St. Louisu, blizu rijeke Mississippi.

Tada još Scotta McLaughlina sudac je 2006. osudio na smrt za ubojstvo prvog stupnja te mu izrekao doživotnu kaznu zatvora za oružani napad i silovanje.

‘Pogubljenja nisu u redu bez obzira na sve i nadam se da se ovo neće dogoditi‘, rekao je odvjetnik Larry Komp, koji zastupa McLaughlin.

Komp je u ponedjeljak rekao da nema sudskih žalbi na čekanju, ali se nadaju da će guverner Parson odobriti pomilovanje nakon peticije podnesene u prosincu.

‘Amber je pokazala veliku hrabrost prihvaćajući ono što ona zapravo jest kao transrodna žena, unatoč mogućnosti da ljudi reagiraju s mržnjom. Divim se njezinoj hrabrosti‘, rekao je Komp.

Glasnogovornik guvernera Parsona rekao je da je postupak revizije zahtjeva za pomilovanje još u tijeku.

‘Guverner ovakve odluke ne shvaća olako‘, rekao je.

Peticija koju je podnio Komp također uključuje izvješća u kojima se navodi dijagnoza rodne disforije, stanja koje uzrokuje tjeskobu i druge simptome, a rezultat je nesrazmjera između rodnog identiteta osobe i spola koji je dobila pri rođenju.

‘Mislimo da je Amber pokazala nevjerojatnu hrabrost jer, kažem vam, postoji mnogo mržnje kada je riječ o tom pitanju‘, rekao je u ponedjeljak njezin odvjetnik Larry Komp.

No dodao je i da McLaughlinov seksualni identitet ‘nije glavni fokus‘ zahtjeva za pomilovanje.

Peticija podnesena u prosincu navodi zatvorenikovo traumatično djetinjstvo i probleme s mentalnim zdravljem.

Odvjetnici su tvrdili da problemi s kojima se McLaughlin suočila u ranom djetinjstvu nikada nisu spomenuti tijekom njezina suđenja.

Kako je otkriveno, udomitelj joj je trljao izmet po licu dok je bila mala, a njezin je posvojitelj na njoj upotrijebio elektrošoker, navodi se u molbi za pomilovanje.

McLaughlin kaže da pati od depresije i da je nekoliko puta pokušala samoubojstvo.

Protivnici pomilovanja ukazivali su na opaku prirodu zločina i povijest uhođenja koja je i dovela do smrti Beverly Guenther.

Također, McLaughlin je navedena u registru seksualnih prijestupnika i u jednom je trenutku bila osuđena na pet godina zatvora zbog napada na 14-godišnju djevojčicu.

Godine 2003. žrtvini susjedi pozvali su policiju nakon što se ova nije vratila kući s posla.

Policajci su otišli u poslovnu zgradu u kojoj je žena radila te su blizu njezina automobila pronašli slomljenu dršku noža i trag krvi.

Dan kasnije, McLaughlin je odveo policiju do mjesta gdje je bilo bačeno tijelo.

Prije smrti, Guenther je kazala da se McLaughlin pojavljivao u njezinom uredu i ponekad skrivao u zgradi.

Porota je u početku bila podijeljena u pogledu smrtne kazne, a 2016. je McLaughlinu dosuđena nova kazna. Međutim, 2021. savezni prizivni sud vratio je smrtnu kaznu.

Zatvorenik je smješten u zatvoru Potosi u Mineral Pointu, u Missouriju, zatvoru za visokorizične muške zatvorenike i osuđenike na smrt.

McLaughlin je službeno započeo promjenu spola prije tri godine unutar zatvora, u kojem dominiraju muškarci.

Jedna osoba koja je poznavala Amber prije nego što je promijenila spol je Jessica Hicklin (43), koja je provela 26 godina u zatvoru zbog ubojstva povezanog s drogom u zapadnom Missouriju 1995. Tada je imala 16 godina.

Hicklin je započeo promjenu spola dok je bio u zatvoru, a 2016. tužio je Odjel za zatvorske ustanove u Missouriju, osporavajući politiku koja je zabranjivala hormonsku terapiju za zatvorenike ako je nisu primali prije zatvaranja.

2018. je dobila je parnicu i postala mentorica drugim transrodnim zatvorenicima, uključujući McLaughlina.

Iako su zajedno bili zatvoreni desetak godina, Hicklin je rekla da je McLaughlin bio toliko sramežljiv da su rijetko komunicirali.

‘Uvijek ima papirologije i birokracije, pa sam proveo vrijeme pomažući joj da nauči arhivirati prave stvari i razgovarati s pravim ljudima‘, rekla je Hicklin.

Pritom se razvilo prijateljstvo.

‘Sjeli bismo jednom tjedno i vodili prave ženske razgovore‘, rekla je Hicklin. ‘Uvijek se smijala i šalila.‘

Također su razgovarali o izazovima s kojima se transrodni zatvorenik susreće u muškom zatvoru - stvari poput toga kako nabaviti ženske stvari, nositi se s nepristojnim komentarima i ostati siguran.

‘McLaughlin se stalno bojala za svoju sigurnost. Ona je definitivno ranjiva osoba‘, rekla je Hicklin. ‘Boji se da će biti napadnuta ili postati žrtva, što je uobičajenije za trans osobe u zatvorima.‘

Jedina žena ikada pogubljena u Missouriju bila je Bonnie B. Heady, ubijena 18. prosinca 1953. zbog otmice i ubojstva 6-godišnjeg dječaka.

Heady je pogubljena u plinskoj komori, rame uz rame s drugim otmičarem i ubojicom, Carlom Austinom Hallom.

U SAD-u je 2022. pogubljeno 18 ljudi, uključujući dvoje u Missouriju. Kevin Johnson (37), pogubljen je 29. studenog zbog ubojstva iz zasjede policajca u Kirkwoodu, u Missouriju.

Carmen Deck pogubljena je u svibnju jer je ubila Jamesa i Zelmu Long tijekom pljačke njihova domu u De Sotou, u Missouriju.

Još jedan zatvorenik iz Missourija, Leonard Taylor, trebao bi umrijeti 7. veljače jer je ubio svoju djevojku i njezino troje male djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:27