KONTROVERZNI PROJEKT U PARIZU

U prvoj europskoj gay džamiji žene i muškarci skupa će sjediti i moliti

U istočnom predgrađu Pariza Val-de-Marne otvorena je prva džamija u Europi za pripadnike LGBT populacije odnosno muslimane homoseksualne orijentacije.

Inicijator projekta je 35-godišnji Francuz alžirskoga porijekla Ludovic-Mohamed Zahed koji je i osnivač organizacije Muslimani - homoseksualci u Francuskoj - udruge koja je 2010. krenula sa svega šest članova dok danas broji više od 325. Ovaj doktor antropologije i psihologije, i sam u homoseksualnom braku od 2010. godine, dosad se zajedno s velikom većinom pariških muslimanima praktikanata molio u Velikoj džamiji u Parizu. No, uočio je kako pripadnici gay populacije u pravilu na takvim mjestima nisu dobrodošli te “odmah budu primijećeni”. Gay friendly džamija otvorena je u kući budističkoga monaha Federica Joko Procopioa, inače velikog zagovornika lezbijskih i homoseksualnih prava.

Budistička kapela

Osnovna značajka ove džamije je u tome što je otvorena za sve praktikante muslimanske vjeroispovijesti te su u njoj svi dobrodošli i ravnopravni bez obzira na njihov spol ili seksualnu orjentaciju što je, smatraju predstavnici islamske zajednice, u izravnoj suprotnosti s tradicionalnom praksom. Osim pripadnika LGBT populacije u džamiji bi u istoj prostoriji trebali zajedno sjediti i moliti muškarci i žene, a Zahed tvrdi kako će nastojati poticati i žene da vode molitve, što je također u suprotnosti s tradicionalnim islamskim pravilima.

Ženama veća uloga

Gay friendly džamija zasad nije dobila potporu niti jedne službene muslimanske organizacije. Glavni imam Velike džamije u Parizu Dalil Boubakeur smatra kako je homoseksualizam u protivnosti s religijom. “Postoje muslimani homoseksualne orijentacije, ali otvoriti džamiju je zabluda”, izjavio je.

Smatra se kako je muslimanska zajednica netolerantnija prema pravima homoseksualaca od primjerice židovske ili pojedinih kršćanskih crkvi, no Zahed poručuje kako se homoseksualnost u Kuranu ne osuđuje. Ova će džamija staviti na kušnju brojne islamske tabue i tradicije, prije svega one o odnosu među istospolnim parovima. Slične džamije već postoje u nekim predjelima Južne Afrike i pojedinim američkim državama, no ova pariška prva je zasad u Europi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 11:19