DILJEM ZEMLJE

U Njemačkoj uhićena petorica pripadnika sirijskih snaga zbog mogućih ratnih zločina, četvorica su Palestinci

Terete se za mučenje političkih zarobljenika, otmicu te bespravno otuđenje imovine.

Ilustracija

 AFP

U Njemačkoj su u srijedu uhićena petorica bivših djelatnika sirijskih oružanih snaga koje se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva Sirije.

Petorica uhićenih, a riječ je o četvorici Palestinaca iz Sirije bez državljanstva te jednom sirijskom državljaninu, sumnjiče se da su kao dio specijalnih formacija koje je sastavila vlada Bašara El Asada, 2012. sudjelovali u suzbijanju prosvjeda protiv režima pri čemu je poginulo šestero prosvjednika.

Osim ovih ratnih zločina, osumnjičene se tereti za mučenje političkih zarobljenika, otmicu te bespravno otuđenje imovine.

Osumnjičeni su po nalogu Glavnog državnog odvjetništva u Karlsruheu, uhićeni na različitim lokacijama diljem Njemačke, dok se za još jednim osumnjičenim traga.

Istodobno su u sklopu iste istrage u Švedskoj uhićena još trojica pripadnika iste skupine.

Četvorica osumnjičenih Palestinaca su bili pripadnici naoružane milicije „Pokret slobodna Palestina“ (FPM), koje je režim koristio za kontrolu četvrti Al Jarmuk u Damasku, koja je nastala iz izbjegličkog palestinskog kampa.

Pripadnici FPM-a su sudjelovali i u blokadi ove četvrti 2013. prilikom čega je, zbog nedostatka hrane, vode i lijekova, život izgubio nepoznati broj Palestinaca u ovoj četvrti.

FPM je prisno surađivao s odjelom sirijske tajne službe koja je bila zadužena za Palestince u Siriji.

Pretpostavlja se da su osumnjičeni u Njemačku stigli tijekom izbjegličke krize 2015. kada je većina granice prelazila bez identifikacijskih dokumenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 12:56