SKANDAL U NJEMAČOJ

‘U nedjelju je član AfD-a izabran u lokalno vijeće, a pogledajte tko u ponedjeljak dijeli djeci balone. Odvratno!‘

Policija je rekla da će provesti istragu zbog optužbi za uznemiravanje javnosti, no dodali su da nema dokaza da je počinjen neki zločin

Naonacist s balonima

 Twitter

Nakon što je središnja Njemačke regija u nedjelju po prvi put izabrala gradonačelnika iz krajnje desne populističke stranke Alternative für Deutschland (AfD), brojni su političari izrazili svoj bijes kad se na društvenim mrežama pojavio video muškarca s neonacističkim simbolima koji balone iz predizborne kampanje dijeli u lokalnom vrtiću, piše Guardian.

Na snimci se vidi muškarac u majici s kratkim rukavima s likom nacističkog vojnika i u kratkim hlačama u bojama nekadašnjeg njemačkog Reicha, odnosno carstva. Iako je Reich propao 1918., revizionističke skupine koje odbacuju modernu njemačku državu tvrde da on još uvijek postoji.

Na majici muškarca sa snimke također je bio slogan koji veliča nacističku eru ‘Wehrmacht wieder mit?‘, ispisan fontom ‘fraktur‘ koji se obično povezuje s nacističkom Njemačkom. Radi se, zapravo, o igri riječi jer ‘Wer macht wieder mit?‘ znači ‘Tko će se pridružiti?’. No riječi ‘wer‘ i ‘macht‘ zajedno tvore riječ ‘wermacht‘, odnosno ‘Wehrmacht‘, što je naziv za njemačke oružane snage u doba nacizma.

Policija je rekla da će provesti istragu zbog optužbi za uznemiravanje javnosti, no dodali su da nema dokaza da je počinjen neki zločin.

Muškarac, identificiran samo kao 46-godišnji otac jednog od djeteta iz vrtića, također je imao veliku naljepnicu na stražnjem staklu automobila na kojoj je pisalo ‘dobrovoljni pomagač pri deportaciji‘, što je referenca na izbjeglice u Njemačkoj.

Video je na Twitteru objavila Katharina König-Preuss, članica lokalne krajnje lijeve stranke Linke. Uz video je napisala: ‘U nedjelju je član AfD-a izabran u lokalno vijeće. U ponedjeljak neonacist dijeli zaostale balone AfD-a u obližnjem vrtiću. To je jednostavno odvratno.‘

Kako se čini, video je snimljen dan nakon što je Robert Sesselmann, kandidat AfD-a, postao prvi član te stranke - osnovane prije 10 godina u tijeku prosvjeda protiv eura, a koja se kasnije pretvorila u antiimigrantsku stranku - koji je uspio osvojiti neko vladajuće mjesto u Njemačkoj. Sesselmann je dobio 52,8 posto glasova u okrugu Sonneberg u pokrajini Thüringen, u središnjoj Njemačkoj, dok je njegov demokršćanski konkurent, Jürgen Köpper, osvojio 47,2 posto glasova. Rezultat je šokirao čitavu zemlju.

Dječji vrtić koji se vidi na snimci, nalazi se u Föritztalu, u regiji u kojoj su održani izbori. Kolaju informacije da je muškarac otišao u vrtić po svoje dijete i usput djeci podijelio plave balone. U videu su lica djece i njihovih odgajateljica zamućena.

Gradonačelniku Föritztala, Andreasu Meuselu, skrenuta je pozornost na taj video nakon čega je pozvao policiju. Incident je nazvao ‘zlostavljanjem‘ i dodao da ga smatra posebnom uvredom za vrtić i njegove zaposlenike, jer su ‘pojavljivanjem u filmu gurnuti u krajnje desni kut‘. ‘Vrtić nije mjesto za propagiranje političkih stavova‘, kazao je Meusel.

Helmut Holter, ministar obrazovanja u pokrajini Thüringen, napisao je na Twitteru da se jedan ‘neonacist, očito nepozvan, usredotočio na naše najmanje i cilja na djecu u vrtiću, što je ozbiljan prekršaj‘.

Policija je rekla da u svemu ne vidi neko teže kazneno djelo, ali su dodali da se možda radi o ‘nekoliko kaznenih djela uznemiravanja javnosti‘.

AfD se distancirao od čovjeka sa snimke i rekao da on nije član stranke. Međutim, Stefan Möller, glasnogovornik AfD-a u Thüringenu, rekao je da je isti muškarac u nedjelju bio na zabavi nakon izbora.

Muškarac je na optužbe odgovorio na Facebooku: ‘Više nije smiješno ovo što se posvuda događa! Da, imao sam pogrešnu odjeću, ali samo sam htio učiniti nešto lijepo za djecu.‘ Usput se ispričao zbog odjeće koju je nosio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:02