OMRAŽENI RUSKI ZLOČINAC

U Moskvu se vratio zloglasni bivši FSB-ovac čiju glavu traži Kijev: ‘Izmanipulirali su me‘

Jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini sam je priznao da je naredio pogubljenja te da je osobno ubio jednog muškarca

Igor Girkin (Strelkov), fotografija iz 2014. godine

 Bulent Kilic/Afp/Profimedia/Bulent Kilic/Afp/Profimedia

Igor Girkin, bivši agent ruskog FSB-a i bivši vojni zapovjednik proruskih pobunjenika u Donjecku vratio se u Moskvu, čime su umanjene šanse da bi mu jednoga dana Ukrajina mogla suditi, prenosi Sky News.

Girkin, koji je poznat i po imenu Igor Strelkov, osumnjičen je za ratne zločine u Ukrajini 2014. godine, a tereti ga se za otmice, mučenja i ubojstva civila.

Putem Telegrama je u utorak poručio da se nalazi u Moskvi. Ispričao je kako je tražio dobrovoljnu mobilizaciju u redove oružanih snaga Donjecka. Bio je na popisu jedinice ruskih snaga kada je stigao u Ukrajinu. Nekoliko tjedana kasnije, međutim, kako piše na Telegramu, doznao je da njegovo ime nije na popisu i da je ilegalno bio u pukovniji, što je potaknulo njegov povratak u Moskvu.

Kako je pojasnio, nakon duljeg boravka na vojnom poligonu kao v.d. načelnika stožera bataljuna u formiranju odlazi sa skupinom vojnika u područje Svatovo, gdje se pripremao za borbenu spremnost na bojišnici sa svojom postrojbom. Lokacija je bila u zoni vatre "neprijatelja, ali za vrijeme njegova boravka nije izložena granatiranju".

Potom ističe kako je krajem studenoga "sa čuđenjem" doznao da ga uopće nema na popisu brigade u koju je navodno upisan po dolasku u Donjeck.

- Moj pokušaj da se izravno uključim u borbe protiv oružanih snaga uvaženih kijevskih partnera (u izvješćima ministarstva obrane Rusije naziva ih se nekakvim ‘militantima‘) nije završio uspjehom, napisao je.

Pritom napominje da je riječ o manipulaciji, da je njegova pukovnija cijelo vrijeme znala da je on mobiliziran ilegalno, ali da mu "radije to nisu rekli".

Podsjetimo, istraga Radija Slobodna Europa pokazala je da je Girkin naredio likvidaciju barem trojice muškaraca u istočnoj Ukrajini. I sam je priznao da je naredio pogubljenja u nekoliko intervjua te da je osobno ubio jednog muškarca.

Nedavno je nizozemski sud osudio obavještajca Girkina, ali i Sergeja Dubinskog te Leonida Karčenka, na doživotnu kaznu zatvora zbog njihove uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlines na letu MH17 2014. iznad Ukrajine. Moskva niječe umiješanost ili odgovornost za obaranje zrakoplova. Godine 2014. je nijekala bilo kakvu prisutnost u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik pozdravio je presudu, no rekao je da se sada mora suditi "onima koji su naredili" napad.

Podsjetimo, ukrajinske vlasti nude 100.000 dolara onome tko dovede bivšeg agenta FSB-a i jednog od glavnih proruskih separatista u Ukrajini.

Navodno se nalazi pod istragom Kremlja zbog "diskreditiranja ruske vojske". Strelkov, ali i još neki vojni blogeri koji većinski podržavaju rusku invaziju Ukrajine, proteklih mjeseci su bili izrazito kritični oko toga kako se njome upravlja, te su glasno prozivali ruske generale i časnike zbog sve češćih neuspjeha na bojištu.

Bloombergov novinar i komentator Leonid Bershidsky ističe da je Strelkov jedan od najomraženijih ljudi u Ukrajini.

Često je sarkastično kritizirao rusko planiranje invazije. Primjerice, nikada Putinu ne bi savjetovao da u Ukrajinu upadne tako olako: od svojih je preostalih izvora u separatističkim regijama jako dobro je znao da su Ukrajinci puno bolje pripremljeni za otpor sada, nego što su bili prije osam godina.

Te 2014. umalo je natjerao Putina da napravi ono što čini sada, no Strelkovu se Kremlj na tome nije zahvalio već je marginaliziran zbog čega je ovaj postao vrlo ogorčen.

I dok se na Putina gledalo kao na lukavog, modernog moćnika više zainteresiranog za vlastito samoodržanje i dodatno bogaćenje svoje klike nego bilo koju ideologiju, Strelkov je nasuprot tome vjerovao u romantičnu verziju Ruskog Carstva koje, zapravo, nikada nije postojalo izvan nostalgične, pseudo-povijesne literature.

Kad je Strelkovljeva mala grupa boraca, koju je financijski podržavao bogati nacionalist Konstantin Malofeev, 2014. preuzela kontrolu nad ukrajinskim gradom Slavjanskom, postao je magnet za lokalne separatiste, ruske dobrovoljce sličnih pogleda i razvojačene vojnike koji su postali plaćenici.

Strelkov je ubrzo dogurao do pozicije ‘ministra obrane‘ samoproglašene Donjecke Republike i zapovijedao stanovitom vojnom silom. Kad je regularna ukrajinska vojska uhvatila korak i izgurala Strelkovljeve borce, Rusija je primijenila taktiku koja im dobro služi i u trenutnom sukobu: poveo je vojsku pobunjenika u grad Donjeck gdje su Ukrajincima nanijeli prilične gubitke u uličnim borbama. Putin je s oklijevanjem poslao ruske snage da podrže separatiste - njihov eventualni poraz bi poljuljao Putinovu veliku popularnost i euforiju koja je vladala među Rusima nakon aneksije Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:47