NEUGODNO OTKRIĆE

U lončanicama suncokreta u uredima Zelenih i kanabis

‘Stranka koja voli prirodno’ otišla malo predaleko u ekološkom uzgoju bilja
 AFP

GERA - Njemačka stranka Zelenih, čija je popularnost naglo porasla u toj zemlji, našla se u novom skandalu koji prijeti ugledu ‘stranke koja voli prirodno’. Naime, u jednom regionalnom stranačkom sjedištu pronađeno je 12 stabljika kanabisa.

Ilegalne biljčice uzgajane su u lončanicama sa suncokretima u stranačkom uredu u tirinškom gradu Geri. Astrid Rothe-Beinlich, parlamentarka i vodeća političarka Zelenih u saveznoj državi Tiringiji, ustvrdila je kako nije znala za biljke.

Kako li su dospjele?

- Niti sam ih posadila, niti sam se brinula za njih - rekla je Rothe-Beinlich i dodala da je zatražila odgovore od ljudi iz ureda. No, kako su sporne biljke tamo dospjele, nije jasno, a svi stranački voditelji tvrde da nisu imali pojma o ilegalnoj kulturi. To je pak iskoristio zastupnik u parlamentu Wolfgang Fielder, član konzervativnih demokršćana (CDU), te istaknuo kako u svjetlu borbe protiv narkotika uzgajanje kanabisa u lončanici s cvijećem ima vrlo loš utjecaj.

- Ako je Rothe-Beinlich znala, mora dati ostavku - rekao je.

Pronalazak kanabisa novi je udarac za stranku Zelenih i njihovu novostečenu popularnost u Njemačkoj. Prvi put u svojoj povijesti Zeleni su u svibnju dobili predsjednika neke savezne njemačke države: u Baden-Württembergu je nakon lokalnih izbora predsjednik postao Winfried Kretschmann .

Pijani šef kampanje

U prethodnoj neugodnoj epizodi voditelj njihove kampanje u Berlinu dobio je otkaz nakon što je uhićen zbog alkoholiziranosti i agresivnosti.

Andre Stephan (31) navodno je pronađen mrtav pijan u svom automobilu u četiri sata ujutro, a policiji je pokušao pobjeći te je ozlijedio policajca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 23:21