SINODA O OBITELJI

U KATOLIČKOJ CRKVI ŽENIDBA OSTAJE NERAZRJEŠIVA Papa: 'Prihvaćanje čovjeka koji je pogriješio nije pohvala njegovoj pogrešci'

Pope Francis leads a mass for the opening of the synod on the family on October 4, 2015 at St Peter's basilica in Vatican. Pope Francis opened a gathering of bishops intended to review Catholic teaching on the family against a backdrop of controversy over homosexuality. The church's second synod on the family opened in a tense atmosphere the day after a senior priest announced he was gay and accused the Vatican of "institutionalised homophobia". AFP PHOTO / TIZIANA FABI
 TIZIANA FABI/AFP / AFP

„Ako Crkva zatvori vrata, izdaje samu sebe i svoju misiju, postaje prepreka umjesto da bude most“; sv. Ivan Pavao II je rekao da „čovjeka koji griješi treba uvijek razumjeti i voljeti“; „Crkva ga mora tražiti, prihvatiti, pratiti“. To je naglasio papa Frane u nedjelju u homiliji na koncelebriranu euharistijskom slavlju kojim je svečano otvorio XIV redovito zasjedanje Biskupske sinode na temu „Vokacija i misija obitelji u Crkvi i suvremenu svijetu“. Ovogodišnji skup je nastavak lanjskoga izvanrednog zasjedanja Sinode, također o obitelji, poslije kojega je uslijedila intersinodalna diskusija o pitanjima otvorenima lani, u nekim mjesnim crkvama življa, u nekima manje živa.

Jedan od rezultata te rasprave bila je i nedavna izmjena Zakonika kanonskog prava kojom je Papa pojednostavnio postupak utvrđivanja ništavim crkvene ženidbe, ponajprije u samoj biskupiji ženjenih.

Bez obzira na nemale razlike u viđenjima nekih problema vezanih za obitelji i njihove tipove, uključujući i istospolne veze, iz redova sinodskih otaca raznih teoloških orijentacija čuje se uvjerenje da će Biskupska sinoda znati naći zajedničko stanovište u pitanjima i procedurama koje se tiču najvažnijih aspekata privatnog života vjernika. Katolička crkva, doduše, obitelj ne smatra privatnom stvari vjernika, nego sakramentalnom zajednicom na kojoj se temelji Crkva kao Božji narod i sam prijenos vjere novim naraštajima.

Papa je na obitelj primijenio i izvod iz Prve Ivanove poslanice koji je u nedjelju čitan na misama: „Ako ljubimo jedan drugog Bog ostaje u nama, i njegova je ljubav u nama savršena.“ Po njegovim riječima u homiliji, sinodska rasprava se usredotočuje na tri teme: dramu usamljenosti, ljubav između muškarca i žene, te obitelj.

Papa Bergoglio, koji se nekoliko dana prije zasjedanja Sinode u Washingtonu sastao i s Kim Davis, službenicom koja je odbila izdati dopusnicu za vjenčanje homoseksualnom paru iako ju je zakon na to obavezivao, a i sa svojim bivšim učenikom Yayom Grassijem koji mu je došao sa svojim istospolnim partnerom, nije slučajno podsjetio na prethodno navedene riječi sv. pape Wojtyłe.

Njegova je poruka, kako je dan ranije nuncij D'Errico prenio Hrvatima, da je nužna „promjena mentaliteta“, naime „Crkva koja se otvara, s vedrinom i povjerenjem, nadahnuta Duhom Svetim, i koja privilegira kulturu dijaloga i susreta. Ovo mi se čini osobito važnim.“

Dijalog nije automatski podrška, prihvaćanje čovjeka koji je pogriješio nije pohvala njegovoj pogrešci – smatra papa Frane i stoga, kako proizlazi i iz njegove homilije u nedjelju, ostaje čvrsto na stanovištima katoličkoga kršćanskog nauka.

Papa je tako opet naglasio sakramentalnost i nerazrješivost ženidbe, ali je podsjetio da Crkva mora ići ususret vjerniku, podsjetivši na Isusovu prosudbu da nije čovjek radi subote, nego subota radi čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:39