VRIJEDNO OTKRIĆE

U Jadranu pronađeno pet američkih bombardera iz Drugog svjetskog rata, u potrazi sudjelovao i tim iz Hrvatske

Nakon što je AUV otkrio mogući trag bombardera, potragu su preuzeli ronioci koji su na kraju i potvrdili postojanje olupine

Ilustracija, američki bombarder u moru

 Christian Zappel/Imagebroker/Profimedia/Christian Zappel/imagebroker/profimedia

Istraživački tim sa Sveučilišta Delaware i Pentagona otkrio je pet američkih bombardera B-24 Liberator koji su se prije gotovo 80 godina srušili u Jadransko more.

Zrakoplovi, koje su tijekom 2. svjetskog rata koristili američke i britanske zračne snage, pali su u more između Italije i Hrvatske, prema pisanju Popular Mechanics, vjerojatno zadobivši oštećenja u sukobu. Kako se spekulira, bombarderi su vjerojatno pripadali 15. zračnim snagama, baziranim u Foggi, u Italiji, koje su izvodile misije bombardiranja diljem južne Europe.

Pronalazak zrakoplova pomoći će u konačnom otkrivanju okolnosti nestanka 23 zrakoplovaca koji se gotovo 80 godina vode kao "nestali u akciji". Zanimljivo, bombardere je tijekom dvotjedne misije u kolovozu pronašao tim ljudi u kojem su bili i hrvatski arheolozi, znanstvenici, ronioci i vojno osoblje koje je pomagalo u potrazi.

Također, u akciji je traženja korišteno i AUV, odnosno autonomno podvodno vozilo. Riječ je o robotima u obliku torpeda koji su, kako se piše, sonarom češljali dno Jadranskog mora u potrazi za mogućim olupinama zrakoplova, sličan se uređaj koristi 2014. kada se tragalo za nestalim letom 370 Malaysia Airlinesa. Nakon što je AUV otkrio mogući trag bombardera, potragu su preuzeli ronioci koji su na kraju i potvrdili postojanje olupine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:19