HUMANITARNA AKCIJA

U dva dana za evakuaciju afganistanskih civila prikupljeno više od šest milijuna dolara

Među tim Afganistancima su "odvjetnici za ljudska prava, aktivisti za ženska i prava LGBTQ osoba, novinari, osobe za vezu s vladom...
Ilustracija / evakuacija afganistanskih civila
 Giuseppe Cacace/AFP

Nakon poziva za donacije za žurnu evakuaciju više od 300 afganistanskih civila za koje se smatra da su "na meti" talibana, u četvrtak je prikupljeno više od 6 milijuna dolara, dva dana nakon njegova objavljivanja na mrežnoj stranici GoFundMe.

"Dotične osobe su visoko vrijedne mete" za fundamentaliste, tvrdi autor te stranice Tommy Marcus, koji su "svi odreda u neposrednoj opasnosti da ih talibani ubiju zajedno s njihovim obiteljima".

Među tim Afganistancima su "odvjetnici za ljudska prava, aktivisti za ženska i prava LGBTQ osoba, novinari, osobe za vezu s vladom, umjetnici i prevoditelji", rekao je.

Tommy Marcus kaže da ova "misija spašavanja" stoji 550.000 dolara (1500 dolara za mjesto) koji će se utrošiti za najam dvaju zrakoplova iz Kabula u jednu stranu zemlju.

"Svi koji uđu u zrakoplov proći će temeljitu provjeru", istaknuo je.

Od osnutka stranice GoFundMe, gotovo 106.000 korisnika interneta doniralo je od 1 do 20.000 dolara i za manje od 24 sata prikupljeno je 5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:29