NASILNI INCIDENTI

U Češkoj masovni sukobi Roma i Ukrajinaca: ‘Idite kući, ovo je naša zemlja!‘

Velik dio Roma u Češkoj živi od socijalne pomoći, a mnogi od njih smatraju da se Ukrajincima daje povlašten položaj
 Ctk/Alamy/Alamy/Profimedia/Ctk/alamy/alamy/profimedia

Ukrajinski izbjeglice i lokalni Romi u Češkoj sve se češće sukobljavaju, a Romi su nakon dva nasilna incidenta organizirali i velike protuukrajinske prosvjede, javlja Deutsche Welle.

- "Ukrajinci, idite kući!" - "Ovo je naša zemlja" - "Tražimo sigurnost!", neki su od slogana prosvjednika s ulica češkoga grada Pardubice.

Češki Romi se zbog ukrajinskih izbjeglica osjećaju sve više ugroženima i marginaliziranima. Tijekom prošlog vikenda je došlo i do tučnjave dvadesetak Ukrajinaca i pripadnika češke romske manjine, a policija je uhitila trojicu muškaraca. U tom je incidentu jedan Rom zadobio ubodne rane te je prebačen u bolnicu.

Deutsche Welle piše i da je u lipnju jedan Ukrajinac u Brnu ubio mladog Roma, a navodno mu je smetala glasna glazba romske omladine u tramvaju.

U Brnu su tada održani antivladini i antiukrajinski prosvjedi, a sada se prosvjedovalo i u Pardubici.

- Ovo je naš dom!, vikali su Romi i žalili se na nasilne Ukrajince optuživši ih da su agresivni i ovisni o alkoholu.

- I mi smo građani ove zemlje i da ne hodamo po gradu naoružani i ne napadamo druge. Želimo živjeti mirno. Zadnji slučaj nije usamljen slučaj. Sve je više sukoba između Ukrajinaca i Roma, rekao je jedan od prosvjednika.

Do proljeća ove godine je u Češkoj posao našlo više od 100.000 Ukrajinaca, dok oko 50.000 ukrajinske djece pohađa češke škole.

S druge strane, i njih je kritizirao češki ministar pravosuđa Pavel Blažek zbog toga što prosvjed nisu prijavili vlastima.

- Ustav i zakoni moraju vrijediti za sve - za većinu i za manjine", poručio je ministar na Twitteru.

DW piše da velik dio Roma u Češkoj živi od socijalne pomoći, a mnogi od njih smatraju da se Ukrajincima daje povlašten položaj pri dodjeli socijalne pomoći. Zabilježeni su i sukobi u uredima za zapošljavanje, a intervenirala je i policija.

Od početka rata u Ukrajini, Češka je primila stotine tisuća izbjeglica. Oni su prije imali pravo na veće naknade od čeških državljana koji ovise o pomoći. Njihovo je stanovanje, primjerice, u potpunosti financirala država. Sada su te pogodnosti ukinute za one koji u zemlji ostanu dulje od šest mjeseci pa bi to trebalo stvoriti jednake uvjete.

Netrpeljivosti doprinosi i to što su proruske skupine posebno ciljale Rome kako bi širile dezinformacije i mržnju protiv Ukrajinaca, kaže za DW predstavnica češke vlade za romsku manjinu, Lucie Fukova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 08:19