PAKAO U ZAMBIJSKIM ZATVORIMA

U ćeliji za 20 ljudi spava ih 100, haraju HIV i TBC, spava se na podu, nudi seks za hranu...

Teški uvjeti u zatvorima: u ćeliji za 20 zatvorenika spava ih 100

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji (lijevo gore); Zatvor u Zambiji (ilustrativna fotografija)

 Profimedia; Stafrance Zulu/Cropix

Uvjeti mogu biti iznimno teški. Najveći su problem pretrpanost i zatvorske ćelije u kojima umjesto predviđenih 20 zatvorenika, spava njih stotinjak, stoji u brošuri britanske vlade o tome što očekivati nađete li se u zatvoru u Zambiji, dokumentu ažuriranom početkom ove godine. Informacije o afričkim zatvorima zvuče zastrašujuće, a zambijski nisu iznimka, na nesreću četiri hrvatska para koja su u istražnom zatvoru zbog posvajanja djece iz Konga.

Higijenski uvjeti vrlo su loši, navodi se u britanskom dokumentu, a u zdravstvenom smislu najveću prijetnju predstavljaju tuberkuloza i HIV. Zbog nehigijenskih uvjeta i prenapučenosti, slabe ventilacije i malih prozora, česta je zaraza tuberkulozom.

Komarci, žohari i štakori uobičajeni su, a najčešće se spava na podu ili na madracima koje zatvorenici dijele. U ćelije dopire prirodno svjetlo, a obroci se sastoje od kukuruznog jela, graha i lokalne ribe.

image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix

Tuševi su zajednički, a zatvorenik ima pravo na kupanje jednom na dan. Topla voda je rijetkost, a za sapune i ostale higijenske potrepštine zatvorenici se obično trebaju pobrinuti sami. Ne postoje knjižnice, no zatvorenicima je dopušteno čitanje knjiga. Većina čuvara govori engleski, a međusobno se sporazumijevaju na jednom od 70 jezika kojima se govori u Zambiji. Britanci navode da su mobiteli obično zabranjeni.

Međutim, uz preporuku nadređenih i u slučaju dobrog vladanja, zatvorenici mogu dobiti dozvolu za korištenje osobnih telefona. Nema Interneta. Isto vrijedi i za televiziju, radio i knjižnicu. U nekim zatvorima nude se ograničene aktivnosti, poput sporta. Postoji mogućnost učenja lokalnih jezika, a zatvorenicima je dopušten izlazak na otvoreno na nekoliko sati svaki dan.

Kako izgleda samo uhićenje? "Policija će vas pretresti i ispitati", navodi se u britanskom dokumentu. "Ispitivanje se snima, obično u obliku pismenog izvještaja koji uhićenik potpisuje na kraju". Postoje uvjeti za jamčevinu, ali i četiri slučaja u kojima se jamčevina uvijek odbija. To su ubojstvo, izdaja, teška provala i krađa motornog vozila.

Prema informacijama o svjetskim zatvorima s portala Prisonstudies.org, u zambijskim je zatvorima krajem prošle godine bilo nešto više od 23.000 zatvorenika. Službeno su zambijski zatvori imali kapacitet za samo 10.500 zatvorenika, što znači da su kapaciteti bili popunjeni više od 200 posto. U zemlji postoji 90 zatvora. Od toga 54 ulaze u kategoriju standardnih zatvora, a 36 su farme pod otvorenim nebom. Među zatvorenicima je krajem prošle godine bilo dva posto stranih državljana, 2,7 posto žena i 2,5 posto maloljetnika. Mnogi osuđenici osim na život iza rešetaka, osuđeni su na prisilni rad.

image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix

Svi posjetitelji moraju imati dozvolu upravitelja zatvora za posjet zatvoreniku, pišu Britanci. Posjeti odvjetnika i zaposlenika konzulata nisu ograničeni. Rodbina uz dozvolu može posjećivati zatvorenika svaki dan, ali ne više od tri osobe istovremeno i ne više od dva puta na dan. Posjetitelji zatvorenicima smiju donijeti osnovne higijenske potrepštine i manje predmete, a posjet traje 30 minuta i održava se u zajedničkim prostorijama. Zatvorski čuvari mogu odobriti unošenje suhog voća i sokova.

U izvještaju o stanju u zambijskim zatvorima organizacija Human Rights Watch 2009. napisala je da je tamošnji zatvorski sustav jedna od "nacionalnih kriza". Tada je navedeno da medicinske usluge u zambijskim zatvorima gotovo da ne postoje, a da su neki tako pretrpani da zatvorenici spavaju sjedeći ili u smjenama.

Osobito se kritizirala loša prehrana i mogućnost zaraze TBC-om i HIV-om, kao i to da su zatvorenici često u zatvoru stjecajem okolnosti, a zatvorski režim umjesto rehabilitacije, stvara buduće probleme društvu. U izvještaju Human Rights Watcha iz 2009. godine navodilo se da je pri posljednjem testiranju utvrđeno da je virusom HIV-a zaraženo čak 27 posto zambijskih zatvorenika.

image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix

Zatvorenici s kojima su istražitelji HRW-a razgovarali govorili su i o grubom kažnjavanju, samicama bez svjetla u kojima su zatvorenici goli i nemaju sanitarni čvor, ali i o nuđenju seksualnih odnosa u zamjenu za hranu. U istom izvještaju navodi se podatak da zambijski zatvorski sustav zapošljava 14 zdravstvenih djelatnika od kojih samo jednog liječnika specijalista za 15.000 zatvorenika. Od tadašnjih 86 zatvora, 15 ima ambulantu.

U međuvremenu je Zambija dobila još četiri zatvora i 8000 novih stanara. Za prenatrpanost je najvećim dijelom kriva sporost tamošnjeg pravosuđa i činjenica da pritvorenici čekaju izlazak pred suca više godina. Za to vrijeme žive s osuđenicima, što je kršenje zatvorskih pravila.

Državni zatvor Kamfinsa, najbliži Ndoli u kojoj su uhićeni hrvatski državljani, prošle se godine našao u zambijskim medijima nakon što je objavljeno da su zatvorenici dobili novac u zamjenu za glasanje za jednu zambijsku političku opciju na izborima u kolovozu. Objavljeno je i da su u zatvor dopremljena tri grla stoke koja je poslužena za ručak zatvorenicima koji budu glasali za stranku Domoljubni front.

image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix
image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix
image

Hrvati koji su pritvoreni u Zambiji

Stafrance Zulu/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:41