UŽASAVAJUĆA PRESUDA

U avionu pipkao stjuardesu, sud ga oslobodio: ‘Reagirala je nakon 20 sekundi. Prekasno...‘

Aktivisti za ženska prava i pravni tim žrtve kritizirali su takav ishod te obećali da će se boriti protiv nepravde

Ilustracija

 Stefano Paterna/alamy/profimedia/Stefano Paterna/alamy/profimedia

Talijanski sud oslobodio je optužbi muškarca koji je neprimjereno dodirivao stjuardesu jer su procijenili da je 20 sekundi, koliko joj je trebalo da reagira na navodi napad, bilo predugo.

Kako prenosi Daily Mail, Raffaele Meola u to je vrijeme bio sindikalni dužnosnik, a stjuardesa je 2018. u njegov ured došla potražiti pomoć oko poslovnog spora. Drugostupanjska presuda potvrdila je ono što je ranije dosuđeno 2022. godine, odnosno da ženina reakcija na navodni napad nije bila dovoljno brza.

Aktivisti za ženska prava i pravni tim žrtve kritizirali su takav ishod te obećali da će se boriti protiv nepravde. Odvjetnički tim najavio je žalbu Vrhovnom sudu uz argument da ovakva presuda društvo vraća 30 godina unatrag.

Dodali su da je to u suprotnosti s presedanom Vrhovnog suda koji više od 10 godina tvrdi da je seksualni čin, izvršen na iznenadan način bez pristanka, zločin seksualnog nasilja te se kao takav mora osuditi. Predsjednica sudačkog vijeća, Nicoletta Guerrero, rekla je da se žrtvi vjerovalo, ali da nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili optužbe.

Na prethodnom saslušanju rečeno je kako je Meola stajao iza žene kad je stavio ruke na nju. Dirao ju je, ljubio i masirao dok je ona narednih 30-ak sekundi nastavila listati i čitati dokumente bez protivljenja. Na sudu je potom ustanovljeno kako je vrijeme reakcije navelo kolegu da pogrešno protumači njenu volju.

U razgovoru za Corriere Della Sera, navodna žrtva je odgovorila na prethodnu presudu: Zar žena nema pravo ostati skamenjena i paralizirana pred uznemiravanjem? Predsjednica skupine za prava žena Differenza donna rekla je da je ovo jedna u nizu presuda koja pokazuje da talijanski zakoni o seksualnom uznemiravanju uzrokuju ozbiljno i konturirano nasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 02:46