IMAJU I VEĆE APETITE

U Austriji slavila ultra desnica, javnost je danima brujala o njihovim plakatima, jasno je i zašto

Umjereni analitičari spuštaju loptu i stišavaju desničarsku euforiju, navodeći da je FPÖ pobijedio za nekih 1 posto glasova

Crtež Ursule von der Leyen kako se ljubi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

 Joe Klamar/Afp/Profimedia/Joe Klamar/Afp/Profimedia

Jedna od država u kojima su na europskim izborima dobro prošli antimigrantski, euroskeptični i proruski ultradesničari je i Austrija.

Naime, desna radikalna Slobodarska stranka, Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), osvojila je, očekivano, najviše glasova, gotovo 26 posto, te shodno tome ima i najviše austrijskih mjesta u Europarlamentu - šest (od 20, koliko "pripada" Austriji), što je za čak tri mjesta više nego na izborima 2019. godine, a ujedno je to i veliki vjetar u leđa toj desnopopulističkoj stranci koja se protivi sankcijama Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te se zalaže za strožu antimigracijsku politiku na razini EU uoči rujanskih parlamentarnih izbora.

"Povijesni uspjeh"

Njihov šef Herbert Kickl, koji je najavljivao "povijesni uspjeh stranke na izborima" (iako se on, unatoč pobjedi, ipak nije dogodio, ali je, kaže, dobar uvod za važniju izbornu bitku u rujnu), nakon ovog uspjeha sebe već proglašava novim austrijskim kancelarom. FPÖ-u nije odmoglo njegovo otvoreno iskazivanje "razumijevanju" za Putina, ali svakako je više privukao austrijske glasače svojom antimigrantskom politikom.

Podsjetimo da je Austrija tijekom 2023. godine protjerala rekordni broj stranaca - 12.900 osoba, a najviše ih je iz zemalja EU, Slovačke, Mađarske i Rumunjske. Njihov izborni plakat sadržavao je crtež Ursule von der Leyen kako se ljubi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, a iza njih su se vidjeli tenkovi i helikopteri koji pucaju, a pokraj njih pretrpani brod s migrantima, ali i vjetroelektrane koje nazivaju "ekokomunizmom" i crtež injekcije, pod nazivom "koronakaos".

image

Crtež Ursule von der Leyen kako se ljubi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Joe Klamar/Afp

Doduše, umjereni analitičari spuštaju loptu i stišavaju desničarsku euforiju, navodeći da je FPÖ pobijedio za nekih 1 posto glasova, premda priznaju da su poduplali svoj rezultat s prošlih izbora.

image

Crtež Ursule von der Leyen kako se ljubi s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim

Joe Klamar/Afp/Profimedia/Joe Klamar/Afp/Profimedia

Vladajuća, Narodna stranka, Österreichische Volkspartei (ÖVP), premijera Karla Nehammera uzela je oko 25 posto glasova i pet mjesta u Europarlamentu, što je dva zastupnika manje nego na prošlim izborima, a predviđa se da bi se taj pad mogao nastaviti do parlamentarnih izbora, ako se ne dogodi neki važan zaokret. Doduše, i oni su u finišu europarlamentarnih izbora "zadesničarili" na pitanju migranata pa je njihov glavni kandidat Reinhold Lopatka izjavljivao da treba obuzdati migrantski val, pa čak i to da muslimana u Austriji ima već toliko da su "izmijenili austrijsko društvo".

image

Plakat FPÖ-a (Harald Vilimsky)

Rudi Gigler/imago Stock&people/profimedia/Rudi Gigler/imago Stock&people/profimedia

Velika koalicija

Treći, s nekih 23,5 posto glasova su Socijaldemokrati, Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ), koji također imaju pet zastupnika. Time su ponovili svoj rezultata s prošlih izbora, što potvrđuje da imaju stabilno biračko tijelo. Ali teško da će na parlamentarnim izborima biti bolji, a šansa da uđu u vladu jedino im je moguća velika koalicija o kojoj se, zbog straha od FPÖ-a (ali i jačanja AfD-a u Njemačkoj i mogućeg trijumfa Marine Le Pen u Francuskoj) također sve više govori.

image

Plakat FPÖ-a

Arnulf Hettrich/fnoxx/imago Stock&people/profimedia/Arnulf Hettrich/fnoxx/imago Stock&people/profimedia

No, pored ljute desnice, svoj rezultat poduplali su i liberali iz Nove Austrije - NEOS - (Das Neue Österreich und Liberales Forum) Beate Meinl-Reisinger, koji su dobili 10 posto i dva zastupnika. Na prošlim izborima imali su 8 posto i jednog zastupnika. Svoje predstavnike u Europarlament dali su još Zeleni (Die Grünen) s gotovo 11 posto. Imaju dva predstavnika (jednog su izgubili), ali njih je možda koštala njihova nositeljica liste Lena Schilling, koju su tabloidi baš prije izbora "razvalili" jer su objavili njezinu prepisku s prijateljicom u kojoj kaže kako "ništa ne mrzi toliko kao Zelene". Pokušala se opravdati da je sve to bila šala, ali se pokazala kao neslana šala koja ih je koštala jednog zastupnika manje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 18:06