CRTEŽI U FOKUSU

U Auschwitzu obilježena 79. godišnjica oslobađanja bivšeg nacističkog koncentracijskog logora

Oko 20 preživjelih također bi trebalo sudjelovati u memorijalnoj službi na mjestu nekadašnjeg logora

Auschwitz

 Tomasz Gzell/Pap/Profimedia/Tomasz Gzell/pap/profimedia

Obilježavanje 79. godišnjice oslobađanja bivšeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitza fokusira se ove godine na crteže koje su napravili zatvorenici a koji prikazuju pojedinačne žrtve, priopćeno je iz tog memorijalnog centra.

Subotnja komemoracija, na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, pokazat će u kojoj mjeri crteži napravljeni u logoru simboliziraju individualno ljudsko biće, najavljeno je u priopćenju iz Muzeja Auschwitz.

Njegov direktor Piotr Cywinski kazao je da većina ljudi danas povezuje Auschwitz s bodljikavom žicom, barakama i tornjevima.

"To je prazan prostor ispunjen ostacima logorske arhitekture. No drama i značaj Auschwitza nisu u relikvijama već u ljudima", rekao je.

Oko 20 preživjelih također bi trebalo sudjelovati u memorijalnoj službi na mjestu nekadašnjeg logora.

Naziv Auschwitz postao je sinonim za holokaust.

Nacisti su u Auschwitzu tijekom Drugog svjetskog rata ubili više od milijun ljudi, većinom Židova. Diljem Europe ubili su oko šest milijuna Židova.

U subotu se širom Njemačke održavaju brojni događaji u znak sjećanja na žrtve.

U bivšem koncentracijskom logoru Ravensbrück u istočnoj Njemačkoj, koji je korišten isključivo za žene, ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser trebala bi održati govor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:35