OZRAČJE STRAHA

U Americi muškarac viče ‘ubij Židove‘, u Kini ih zovu zmijama, u Londonu napali djevojčice: ‘Nikad se nisam ovako bojao‘

Antisemitizm je snažno porastao diljem svijeta nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada

Protest ispred Downing Streeta

 Henry Nicholls/Afp

U Los Angelesu muškarac vrišti "ubij Židove", na dječjem igralištu u Londonu djevojčicama je rečeno da su "smrdljive Židovke" i da se maknu s tobogana, dok u Kini objave na društvenim mrežama, u kojima se Židove uspoređuje s parazitima, vampirama i zmijama, skupljaju tisuće ‘lajkova‘.

Primjeri su to, piše Reuters, antisemitizma koji je snažno porastao diljem svijeta nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada i posljedičnog rata Izraela protiv te islamističke skupine u Pojasu Gaze.

"Ovo je najstrašnije vrijeme za Židove od Drugog svjetskog rata. I prije smo imali problema, ali stvari nisu nikada bile tako loše u mom životu", rekao je 62-godišnji Anthony Adler ispred sinagoge u Golders Greenu, londonskoj četvrti s velikom židovskom zajednicom.

Adler, koji vodi tri židovske škole, dvije je privremeno zatvorio nakon 7. listopada iz straha od napada na učenike te je pojačao osiguranje oko sve tri škole.

"Najviše se bojimo nasumičnog napada na našu zajednicu, naše obitelji i djecu", rekao je Adler.

U zemljama u kojima su dostupni podaci policije i udruga civilnog društva, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku i Južnoafričku Republiku, obrazac je vrlo jasan: broj antisemitskih incidenata je nakon 7. listopada buknuo za zapanjujućih nekoliko stotina posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

image

Protest ispred Downing Streeta

Henry Nicholls/Afp

Većina incidenata uključuje verbalno zlostavljanje, uvrijede i prijetnje na internetu, grafite, uništavanje židovske imovine, bilo trgovina, tvrtki ili vjerskih objekata te fizičke napade u velikom broju.

Počinitelji verbalnu ili fizičku agresiju prema Židovima trenutno opravdavaju izraelskim bombardiranjem Gaze i smrću tisuća Palestinaca, no sve je to popraćeno ustaljenim uvredama i izrazima koji su duboko ukorijenjeni u dugu povijest antisemitizma.

"Kakvo god bilo njihovo mišljenje o tom sukobu, čak i ako je vrlo kritično na račun politike izraelske vlade, Židovi se izjednačuju s Izraelom i ubijanjem palestinske djece", rekla je politologinja Nonna Mayer iz francuske udruge CNCDH koja prati problematiku ljudskih prava.

Ozračje straha sada je za mnoge Židove gore neko tijekom prijašnjih antisemitskih epizoda povezanih s raspirivanjem nasilja na Bliskom istoku, djelomično zbog intenziteta sukoba u Gazi, ali i zbog traume 7. listopada kada je ideja da je Izrael neprikosnoveno utočište i zaklon za Židove potpuno uništena, objašnjava Mayer.

Najjeziviji antisemitski incident dogodio se u ruskoj regiji Dagestan, kada je bijesna rulja u nedjelju tražila Židove po aerodromu nakon slijetanja zrakoplova iz Tel Aviva.

image

Prosvjed u Strasbourgu

Frederick Florin/Afp

Inače, na letu iz Tel Aviva je, između ostalih, bio liječnik musliman, kardiokirurg, koji u Tel Avivu i Jeruzalemu s izraelskim kardiokirurzima liječi muslimansku djecu koja u svojoj zemlji ne mogu dobiti dovoljno stručnu liječničku pomoć.

Rabin Alexander Boroda, predsjednik Ruske federacije židovskih zajednica, rekao je da se protuizraelsko raspoloženje pretvorilo u otvorenu agresiju prema ruskim Židovima.

Shneor Segal, glavni aškenaski rabin u Azerbajdžanu, tvrdi da će "antisemiti naći bilo kakav izgovor, a trenutna situacija na Bliskom istoku je samo najnoviji u nizu, kako bi terorizirali još ovo malo nas koji smo ostali na Kavkazu". "I što misle gdje će nas protjerati? U tu istu zemlje čije je postojanje za njih jedna grozota", rekao je rabin aludirajući na Izrael.

Na sveučilištu Cornell, u državi New York, pojačane su mjere sigurnosti nakon poziva da se bombardira prostor udruge židovskih studenata. I druga poznata američka sveučilišta postala su poprište prijetnji prema studentima židovskog podrijetla te rastuće rasadište antisemitizma, uključujući Harvard i Stanford.

image

Protest u Londonu

Henry Nicholls/Afp

U Johannesburgu, propalestinski prosvjednici su bijesno rastrgali fotografije izraelskih talaca u Gazi sa zidova sinagoge, u trenutku vjerske službe za šabat.

Odgovor službenih vlasti na takve incidenti varira od zemlje do zemlje.

U SAD-i i Europi vlasti su uglavnom brzo reagirale u izražavanju potpore židovskoj zajednici i osudili antisemitizam te su pojačali osiguranje oko židovskih objekata. Nema najave o nekim daljnjim koracima.

Izrael upozorava svoje građane da ozbiljno razmisle o putovanju u inozemstvo u ovom trenutku.

U Kini zakon zabranjuje korištenje interneta za širenje ekstremizma, etničke mržnje ili diskriminacije, no iako Kina rutinski cenzurira određene sadržaje nema naznaka da je išta poduzela ili da će poduzeti kako bi ograničila bujicu antisemitizma na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:15