VELIK BROJ ZLOČINA

Tužna europska stvarnost: ‘Policija ne bi trebala učiti djecu kako sanirati ubodne i prostrijelne rane‘

Prema policijskim izvješćima, u Londonu se dogodilo više od 1000 ubojstava od 2016. godine

Ilustracija

 James Weech/Pa Images/Profimedia/James Weech/pa Images/profimedia

Policijski službenici podučavaju 13-godišnjake kako postupati s ubodnim i prostrjelnim ranama u londonskim školama. Odluka je to do koje je došlo zbog porasta kriminala u glavnom gradu i posljednjeg ubojstva koje se dogodilo na Uskrsni ponedjeljak, piše Daily Mail.

Konzervativna kandidatkinja za gradonačelnicu Suzan Hall ocijenila je te lekcije tužnom stvarnošću do koje je došlo dok je na čelu grada Sadiq Khan pri čemu je broj kriminalnih djela počinjenih nožem porastao za 54 posto.

Tijekom nastave u školi City of London Academy u Southwarku policajci su učenike učili vještinama koje mogu spasiti život nekome tko je upucan ili proboden, a jedna od lekcija uključivala je zaustavljanje krvarenja u takvim situacijama.

- Ne bismo trebali učiti djecu od 13 i 14 godina kako sanirati ubodne rane, ali to je tužna stvarnost. Slušam građane Londona i zato ću postaviti detektore za noževe u svaku školu koja ih želi i policajcima na prvoj liniji osigurati alate za otkrivanje noževa, rekla je Hall.

Na društvenim mrežama pokrenula se rasprava o podučavanju djece za takve okolnosti, a većina je korisnika zaključila kako je užasno što djeca u današnje vrijeme moraju biti spremna na pružanje takve vrste pomoći.

image
Uknip/Alamy/Alamy/Profimedia/Uknip/alamy/alamy/profimedia

- Zastrašujuće je što policija mora učiti djecu kako liječiti rane od noža i vatrenog oružja, glasio je jedan od komentara.

Prema policijskim izvješćima, u Londonu se dogodilo više od 1000 ubojstava otkako je trenutni gradonačelnik stupio na vlast 2016. godine. Najviše se ubojstva dogodilo u Croydonu, a slijede ga područja južnog dijela Londona kao što su Southwark, Brent, Greenwich i Newham.

Broj ubijenih tinejdžera ostaje visok i u 2023. godini kad je ubijeno njih 21, u 2022. je brojka bila 14, a u 2021. je ubijeno čak 30 tinejdžera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 18:46