SEKS SKANDAL

Tužiteljstvo odbacilo tužbu protiv bivšeg šefa MMF-a: Strauss-Kahn bi mogao završiti kao O.J. Simpson?

Najnoviji razvoj događaja djelomično daje za pravo onima koji su tvrdili da se radi o uroti protiv njegove kandidature

BOSTON - Tužitelji manhattanskog okruga podnijeli su u ponedjeljak sudu prijedlog da odustane od procesa protiv Dominiquea Strauss-Kahna za navodni seksualni napad na tridesettrogodišnju sobaricu njujorškog hotela Sofitel Nafissatou Diallo . Michael Obus prihvatio je kasnije tijekom dana njihov prijedlog, što znači da je Strauss Kahn oslobođen svake optužbe i kaznene odgovornosti, odnosno prijetnje višegodišnjom zatvorskom kaznom. A skandal koji je danima intrigirao svijet i potpuno preokrenuo život dotadašnjeg direktora MMF-a i vodećeg socijalističkog predsjedničkog kandidata u Francuskoj imat će svojevrsnu kulminaciju.

Opis raspada slučaja

Na kratkom sastanku s Diallo i njenim odvjetnikom Kennethom Thompsonom u ponedjeljak državni tužitelji upoznali su ih sa svojom najnovijom odlukom. Kako su do nje došli, obrazložili su sudu na 25 stranica teksta prijedloga, koji je svojevrsni opis raspada slučaja za koji su, kada je Strauss-Kahn 14. svibnja uhićen u avionu prije leta iz New Yorka u Pariz, tvrdili da je “izuzetno jak” i da je Diallo potpuno vjerodostojan svjedok.

Sada za nju kažu da je “stalno, i s vremena na vrijeme neobjašnjivo, neistinito opisivala događaje od velike i male važnosti”, tako da joj tužitelji “više ne mogu vjerovati pa ne mogu tražiti ni od porote da učini isto”. Prije svega tu misle na razlike u iskazu o tijeku događaja s obzirom na to da je Diallo pred velikom porotom prvo tvrdila da je odmah prijavila seksualni napad svojim pretpostavljenima, a potom je na ročištu 1. srpnja rekla da je prvo otišla očistiti susjednu sobu, što je već tada njene iskaze dovelo u sumnju i Strauss-Kahna oslobodilo iz kućnog pritvora u kojem je bio.

Razgovor u zatvoru

Ukazuju i na njene prethodne laži, poput one da ju je silovala cijela grupa vojnika u rodnoj Gvineji, što je navela u prijavi za dobivanje azila u SAD-u, a što tužitelji sada nazivaju ključnim razlogom zbog kojeg joj više ne vjeruju. Kao i na snimljeni razgovor sa “zaručnikom”, koji je u zatvoru u Arizoni, u kojem je spomenula da zna koliko je Strauss-Kahn bogat, što je opravdavala izjavom da je mislila samo koliko će biti moćan u slučaju protiv nje.

Izrazili zahvalnost

Tužitelji ureda, na čijem je čelu Cyrus Vance Jr. i na čiju će ambicioznu karijeru loše vođenje ovog slučaja svakako utjecati, ne negiraju da je seksa bilo, jer na to ukazuju dokazi, ali sada smatraju vjerojatnim da je on bio uz obostranu suglasnost, a ne prisilan.

Odvjetnik Thompson, slično kao i neke grupe za ženska prava koje su podržavale Diallo, optužio je Vancea da povlačenjem tužbe negira pravo žrtve silovanja da dođe do pravde. - On je ne samo okrenuo leđa nevinoj žrtvi, nego i usvojio argumente obrane te se povukao - rekao je odvjetnik Diallove. Strauss-Kahnovi odvjetnici pak izrazili su zahvalnost što su tvrdnje njihova klijenta da nije kriv i njihove da je Diallo nepouzdana uzete ozbiljno.

Međutim, stvar za Strauss-Kahna, koji je poslije hapšenja proveo i nekoliko noći u zloglasnom njujorškom zatvoru Rikers, a potom imao muke s pronalaženjem kuće za pritvor, za koju je samo osiguranje morao plaćati 200 tisuća dolara mjesečno, nije ovim potpuno okončana.

Slučaj O.J. Simpsona

Još 8. kolovoza Diallo i njezin odvjetnik Thompson podnijeli su privatnu tužbu protiv njega sudu u Bronxu, dijelu New Yorka u kojem ona živi, tražeći neodređenu materijalnu naknadu. Rekli su i da će ponuditi dokaze o napadima na mnoge druge žene.

Mogućnost da Strauss-Kahn bude proglašen krivim po privatnoj tužbi ovdašnji analitičari uspoređuju sa sličnom situacijom u slučaju O. J. Simpsona, koji je 1995. godine oslobođen optužbe za ubojstvo svoje supruge i njezina ljubavnika, ali je dvije godine poslije osuđen po privatnoj tužbi i prisiljen da do sada plati više od 33 milijuna dolara. Isto tako napominju da Strauss-Kahna u Francuskoj, gdje ima epitet “velikog osvajača”, tek čeka istraga po tužbi spisateljice Tristane Banon, koja tvrdi da ju je moćni političar 2003. godine pokušao silovati.

Najnoviji razvoj događaja djelomično daje za pravo onima u Francuskoj koji su tvrdili da je cijeli slučaj, degradacija i poniženje koje je Strauss-Kahn njime doživio, zapravo desničarska urota kako bi ga se uklonilo iz francuskog političkog života i omelo njegovu kandidaturu protiv aktualnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja sljedeće godine. To je rezultiralo i time da je Strauss-Kahn u vrijeme kad je bio u kućnom pritvoru propustio rok za predsjedničku kandidaturu.

Odluka je na njemu

No, mišljenja o tome da se on bez posljedica može vratiti na politički vrh podijeljena su. Kandidatkinje koje su ga naslijedile u francuskoj predsjedničkoj utrci misle slično - da to ovisi o njemu. - Voljela bih ostaviti njemu da izrazi viđenje svoje buduće političke uloge - rekla je Martine Aubry, kandidatkinja Socijalističke partije. Dok je Francois Hollande, koji u anketama vodi ispred Aubry, izjavio da je “na njemu da odluči”, no da “njegove sposobnosti zemlja treba iskoristiti”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 20:27