JASNA PODRŠKA

Tusk pun razumijevanja za Meloni: ‘Nitko ju ne poštuje više od mene, bez Italije nema Europe‘

Talijanska premijerka ne skriva ljutnju što je bila isključena iz razgovora o imenovanjima na ključne pozicije europskih institucija

Donald Tusk

 Andrzej Iwanczuk/Nurphoto Via AFP

Poljski premijer Donald Tusk pokazao je u četvrtak prije početka samita EU-a razumijevanje za poziciju talijanske premijerke Giorgije Meloni, koja ne krije ljutnju zato što je bila isključena iz pregovora o raspodjeli ključnih pozicija u europskim institucijama.

Tusk je po dolasku na samit rekao da “nitko više od njega ne poštuje premijerku Meloni” i da “nema Europe bez Italije”.

Također je izjavio da on i Meloni imaju iste poglede na niz pitanja sigurnosti, migracija i obrane.

Pregovarači triju centrističkih političkih grupacija, Europske pučke stranke (EPP), Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) i liberala (Renew) postigli su u utorak dogovor da Ursula von der Leyen dobije drugi mandat na čelu Europske komisije.

Za predsjednika Europskog vijeća dogovoreno je da bude bivši portugalski premijer, socijalist Antonio Costa, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku, estonska premijerka Kaja Kallas, dok bi u sljedeće dvije i pol godine predsjednica Parlamenta trebala i dalje biti Maltežanka Roberta Metsola (EPP).

Dogovor je u utorak putem videosastanka postiglo šest pregovarača triju stranaka - poljski i grčki premijer Donald Tusk i Kiriakos Micotakis za EPP, njemački kancelar Olaf Scholz i španjolski premijer Pedro Sanchez za S&D te francuski predsjednik Emmanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte za Renew.

Talijanska premijerka Meloni ne skriva ljutnju što je bila isključena iz razgovora o imenovanjima. Njezina politička grupacija u Europskom parlamentu, Europski konzervativci i reformisti, treća je po snazi u Europskom parlamentu.

Tusk je rekao da je cilj dogovora triju političkih stranaka bio “olakšati proces izbora, a ne učiniti ga težim”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:38