TURCI OPET NA KOSOVU

'TURSKA JE KOSOVO, KOSOVO JE TURSKA!' Premijer Turske razbjesnio Srbe svojom izjavom

Od srca smo podržali nezavisnost Kosova, a podrška Kosovu bit će nastavljena i dalje u svakom smislu. Bit ćemo jaki i jedinstveni, kao braća. Turska je Kosovo, Kosovo je Turska, rekao je turski premijer, u društvu albanskog i kosovskog premijera Edija Rame i Hashima Thacija

Vodeće političare u Srbiji strahovito je naljutio turski premier Tayip Erdogan, koji je prije dva dana posjetio Kosovo i tom prilikom dao punu podršku ovaj državi, koja je nezavisna od 2008. godine. U Beogradu su strahovito bijesni na Erdogana i zahtijevaju njegovu ispriku, što je prilično nerealan zahtjev.

Sve je počelo nakon što je Erdogan u srijedu u Prizrenu izjavio da Balkan želi vidjeti kao prostor mira te dodao kako Turska u tom smislu ima historijsko iskustvo, ali i političku odlučnost. Srpske političare naljutila je njegova izjava u kojoj je, u povijesnom kontekstu, izjednačio Kosovo s Turskom: "Nećemo isticati različitosti nego zajedništvo. I regiju ćemo pretvoriti u baštu najljepših ruža. Od srca smo podržali nezavisnost Kosova, a podrška Kosovu bit će nastavljena i dalje u svakom smislu. Bit ćemo jaki i jedinstveni, kao braća. Turska je Kosovo, Kosovo je Turska", rekao je turski premijer, u društvu albanskog i kosovskog premijera Edija Rame i Hashima Thacija.

Turska je važan investitor na Kosovu, gdje je u srijedu u Prištini otvoren novi terminal Međunarodnog aerodroma "Adem Jashari" u koji je tursko-francuski konzorcij uložio oko 100 milijuna eura.

U Srbiji su žestoko reagirali na istup Tayipa Erdogana.

"Poruka turskog premijera Erdogana je nediplomatska. Takve riječi, izrečene u Prizrenu, sigurno ne doprinose političkoj stabilnosti na Kosovu i Metohiji, niti vraćaju povjerenje između Srba i Albanaca", rekao je premijer Ivica Dačić.

Još žešće je reagirao potpredsjednik srpske vlade Aleksandar Vučić koji je poručio da Kosovo nije Turska i zatražio hitnu ispriku od premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

"Smatram da je ta izjava veliki skandal i tražim hitnu javnu ispriku Turske i njenog premijera Erdogana. To je nedopustivo ponašanje u međunarodnim odnosima i treba vidjeti kakve će biti reakcije drugih zemalja", optužio je Vučić.

Erdogan se nije ispričao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:04