PROTIV IS-a

Turska i Irak će više vojno surađivati

Turska je počela obuku iračkih pešmerga prošloga mjeseca i najavila kako bi to moglo biti prošireno i na iračku Nacionalnu gardu, a uskoro bi također mogla slati oružje Iraku
 AFP

ANKARA - Turska i Irak koje strahuju od napredovanja Islamske države obećale su u četvrtak da će raditi na jačanju vojne suradnje u borbi protiv tih ultra radikalnih sunitskih militanata.

Turska već obučava kurdske borce pešmerge u sjevernom Iraku kako bi im pomogla da suzbiju pobunjenike Islamske države koji nadziru veliki teritorij u Iraku i Siriji.

Turska je spremna surađivati s Irakom kako bi proširila svoju vojnu pomoć, rekao je premijer Ahmet Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim iračkim kolegom Haiderom al-Abadijem.

Abadi, prvi irački premijer koji je posjetio Tursku nakon svojega prethodnika Nourija al-Malikija koji je to učinio 2010., nagovijestio je da bi Turska uskoro mogla također slati oružje Iraku.

"Vrše se pripreme uz pomoć turske strane da bi nam se osiguralo oružje", rekao je Abadi.

Turska, članica NATO-a s 1200 km granice sa Sirijom i Irakom, počela je obuku iračkih pešmerga prošloga mjeseca i najavila kako bi to moglo biti prošireno i na iračku Nacionalnu gardu.

"Naši ministri obrane će detaljnije proučiti ovo pitanje. Već smo pružili potporu u smislu vojne obuke. Spremni smo dati daljnu pomoć kakva god bude potrebna u ovim oblastima", rekao je Davutoglu.

Ankara je odbila preuzeti izravnu borbenu vojnu ulogu u zračnoj ofenzivi koju protiv islamističkih sunitskih pobunjenika vodi koalicija predvođena SAD-om navodeći da ne može biti trajne stabilnosti samo pomoću zračnih udara.

Uz pomoć zračnih udara irački kurdski borci probili su ovaj tjedan opsadu Islamske države na planini Sinjar u zapadnom Iraku oslobodivši stotine Jezida uhvaćenih tamo u klopku već mjesecima.

Abadi je rekao da se iračke snage bore kako bi uništili militante te da ponovno osvajaju izgubljeni teritorij.

"Stisak slabi", rekao je.

Odnosi Turske i Iraka bili su godinama napeti. Malikijeva vlada bila je bijesna zbog jačanja veza Ankare sa sjevernom iračkom autonomnom kurdskom regijom s kojom je Bagdad bio u svađi zbog nafte.

Odnosi su se poboljšali otkako je Abadi postao premijerom u rujnu i otkako je Bagdad s Kurdima postigao dogovor o podjeli prihoda od izvoza nafte.

Za razliku od Malikija Abadi je rekao da Irak podržava povećanje svojega izvoza kroz naftovod koji su izgradili Kurdi a koji ide kroz Tursku. "Željeli bismo ojačati ovaj sporazum i nastaviti ovaj izvoz preko Turske. To je u interesu Iraka".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 06:26