UPOZORENJE SPASIOCA

‘Turisti nisu svjesni goleme opasnosti, ponašaju se kontra logike, pa pogledajte kako je umro slavni Britanac‘

‘Jučer smo vidjeli nekoliko njih kako bez ikakve zaštite hodaju stazom dok je na suncu bilo plus 41!‘

Na otoku Symiju pet su dana tražili nesretnog Mosleyja

 Maria Panorma Kontou/Afp

Dok živa u termometru vrtoglavo raste diljem Mediterana, što nije neobično, s obzirom na činjenicu da nam sezona kuca na vrata, zdravstveni djelatnici upozoravaju da strani turisti često nisu svjesni rizika koje određena razina fizičkoga napora predstavlja na užarenim vrućinama, prenosi britanski The Guardian.

Mediteran je već godinama poprište klimatskih katastrofa, osobito tijekom ljetnih mjeseci, kada se može izmjeriti i iznad 48 stupnjeva Celzijusa. Upravo zato, spasilačke službe u većini mediteranskih zemalja koje ljeti ugošćuju brojne strane turiste, pokrenule su akcije za boljim održavanjem i označavanjem, kako planinarskih, tako i biciklističkih te pješačkih staza.

Samo u Grčkoj, prošloga su tjedna, naime, pokrenute tri akcije spašavanja turista koji su nestali tijekom planinarenja na udaljenim otocima. Među žrtvama bio je i popularni britanski televizijski voditelj Michael Mosley, čije je beživotno tijelo pronađeno na otoku Symi.

image

Toplinski val u Grčkoj

Aris Messinis/Afp
image
Panagiotis Moschandreou/xinhua News/profimedia

Podsjetimo, Mosley je krenuo u šetnju po najvećoj vrućini, što se ispostavilo osobito kobnim nakon što je skrenuo i završio na pogrešnoj stazi, koja ga je dodatno odvela na "nevjerojatan uspon" kroz "krševita brda", kako se ispostavilo tijekom istrage. Sve raspoložive spasilačke snage poginulog su Britanca tražile punih pet dana. Obdukcijom je utvrđeno da je Mosleyju presudila kobna vrućina.

Nacionalna meteorološka služba u Grčkoj EMY tvrdi da su se ove godine rekordi oborili već u prvom dijelu sezone. Zbog toplotnog udara, zatvorene su i škole diljem zemlje, a ministarstvo kulture bilo je primorano zatvoriti čak i Akropolu te druge arheološke lokalitete. Volonteri Crvenog križa po Ateni dijele besplatne boce vode, a gradska vijećnica postavila je rashladne stanice.

U petak ujutro, na Kreti je izmjereno čak 44,5 stupnja Celzijusa. Šef spasilačkog tima na otoku Samosu Dimitris Katatzis tvrdi da su misije potrage za nestalima nerijetko otežane jer turisti, nesvjesni rizika, često "skreću s puta", kako bi vidjeli znamenitosti, te se tada izgube.

"Jučer smo vidjeli nekoliko turista kako bez ikakvog pokrivala na glavi hodaju stazom dok je živa u termometru mjerila 41 stupanj. To naprosto prkosi zdravom razumu i logici" upozorava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 05:09