ČETIRI MJESECA KAZNE

Trumpov saveznik Bannon mora u zatvor gdje će biti tijekom ključne faze predizborne kampanje

Bannon je rekao da će od Vrhovnog suda zatražiti da intervenira, ocijenivši da je riječ o politički motiviranom progonu

Donald Trump i Steve Bannon

 Mandel Ngan/Afp

Bivši savjetnik Donalda Trumpa, Steve Bannon, mora doći u zatvor do 1. srpnja kako bi odslužio četveromjesečnu kaznu zbog nepoštivanja Kongresa, rekao je u četvrtak savezni sudac.

Odluka znači da će Bannon, desničar koji je i dalje utjecajan u Trumpovim krugovima, vjerojatno biti u zatvoru tijekom ključne faze predizborne kampanje za predsjedničke izbore 5. studenoga na kojima će Trump odmjeriti snage s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom.

Nalog okružnog suca Carla Nicholsa iz Washingtona izdan je nakon što je savezni žalbeni sud prošli mjesec odbio Bannonov pokušaj da poništi poziv na svjedočenje kongresnog panela koji je istraživao napad na Kapitol 6. siječnja 2021.

Bannon je novinarima ispred sudnice rekao da će od Vrhovnog suda zatražiti da intervenira, ocijenivši da je riječ o politički motiviranom progonu.

"U svemu ovome riječ je o samo jednome: gašenju pokreta MAGA", rekao je, govoreći o Trumpovu sloganu "Make America Great Again".

Bannon je 2022. osuđen po dvije točke optužnice zbog nepoštivanja Kongresa jer je odbio predati dokumente i svjedočiti pred odborom Zastupničkog doma.

Bannon će biti drugi bivši visoki Trumpov dužnosnik koji će završiti u zatvoru jer ne želi surađivati s odborom. Peter Navarro, bivši savjetnik za trgovinu, služi kaznu od četiri mjeseca zatvora.

Bannon je bio među Trumpovim savjetnicima koji su željeli spriječiti potvrdu Bideonove pobjede na izborima 2020. No tada više nije radio u Bijeloj kući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:34