VRTOGLAVI IZNOSI

Trump je tijekom mandata inkasirao najmanje 7,8 milijuna dolara od Kineza i Saudijaca

Sporno je to što američki Ustav brani primanje darova, donacija ili uplata koje bi se mogle interpretirati kao pokušaj utjecanja na moć Bijele kuće

Donald Trump

 Jerry Mennenga/Zuma Press/Profimedia/Jerry Mennenga/zuma Press/profimedia

Demokrati u Zastupničkom domu američkog Kongresa ovoga su tjedna objavili iščekivano izvješće pod nazivom "Bijela kuća je na prodaju", koje na 156 detaljno ispisanih stranica dokazuje kako je bivši predsjednik Donald Trump tijekom svojeg četverogodišnjeg mandata u Washingtonu uprihodio najmanje 7,8 milijuna dolara od 20 različitih stranih tijela.

Američki Ustav, naime, javnim dužnosnicima brani primanje bilo kakvih darova, donacija ili uplata koje bi se mogle interpretirati kao pokušaj utjecaja na moć, bez eksplicitnog odobrenja Kongresa. Izvješće navodi da 45. predsjednik ni u jednom trenutku to "zeleno svjetlo" nije zatražio.

Ironija se, naime, krije u tome što njihovi republikanske kolege u Domu upravo to smatraju glavnim grijehom trenutnog predsjednika Joea Bidena, dostojnim pokretanja kongresne istrage i eventualnog procesa opoziva.

Prema izvješću istrage pokrenute još 2016., na samome početku Trumpova mandata, Trump je najviše donacija, 5,5 milijuna dolara, primio od kineskog veleposlanstva i kompanija koje se vežu uz komunističku stranku te države. Kinezi su spornim milijunima podmirivali troškove odsjedanja i korištenja Trumpovih nekretnina i hotela, kako u Washingtonu tako i u Las Vegasu te New Yorku.

Drugi donator je Saudijska Arabija, koja je u te četiri godine na račun Trumpove kompanije uplatila nešto više od 615.000 dolara.

- Sjajno se slažem sa Saudijcima, a kako i ne bih kada kupuju moje stanove. Potroše - koliko - 40, 50 milijuna po nekretnini i ja bih se trebao zgražati nad njihovim režimom? Dajte, molim vas, pa normalno je da ih jako volim - navodno je rekao Trump svojedobno, što je ostalo zapisano u izvješću Kongresa.

Eric Trump, mlađi sin bivšega predsjednika, redakciji NYT-ja je pokušao objasniti da je riječ o dvadesetogodišnjem najmu ureda u Trumpovu Toweru koji je još davne 2008., gotovo desetljeće prije nego što je on došao na vlast, ugovorila Kineska banka.

- Ove su optužbe sulude jer ne postoji predsjednik u povijesti SAD-a koji je zauzeo oštriji stav prema Kini od mojeg oca - tvrdi Trump mlađi.

U pokušaju da istaknu razliku među trenutno najizglednijim pretendentima za predsjedničku nominaciju 2024., republikanci iz Zastupničkog doma ističu da Trump, za razliku od Bidena, ima uhodani biznis, zbog čega ne smatraju neobičnim da je i tijekom obnašanja javne dužnosti inkasirao višemilijunske iznose.

- Bivši predsjednik Trump ima svoj legitiman biznis koji je poznat diljem svijeta, a Bideni nemaju. Njihov je višemilijunski profit ostvaren samo i jedino u kontekstu pozicije koju je Joe Biden obnašao kao potpredsjednik u Obaminoj administraciji - objašnjava NYT-ju zastupnik James Comer iz Kentuckyja, koji je predsjednik nadležnog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:03