'NE VOLIM TO VIDJETI'

TRUMP IZDAO UKAZ KOJIM OBUSTAVLJA PRAKSU KOJA JE ZGROZILA SVIJET Do jučer je branio razdvajanje djece od roditelja ilegalaca, evo zašto se predomislio

 
Kirstjen Nielsen, Donald Trump, Mike Pence
 Leah Milllis / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je potpisao izvršnu uredbu kojom će se imigrantske obitelji koje ilegalno dolaze u Sjedinjene Američke Države "držati na okupu", piše BBC.

Trump je odluku donio nakon što je politika razdvajanja djece od roditelja i stavljanje djece u prihvatilišta naišla na gotovo univerzalnu osudu međunarodne zajednice. Američki je predsjednik rekao da su ga na promjenu mišljenja potaknule fotografije djece koja su oduzeta roditeljima dok ih se zatvaralo i krivično gonilo zbog ilegalno prelaska granice.

U.S. President Donald Trump displays an executive order on immigration policy after signing it in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., June 20, 2018.  REUTERS/Leah Millis
Leah Millis / REUTERS
Donald Trump

Trump je ranije od Kongresa zatražio da sastavi zakonski prijedlog koji će okončati razdvajanje obitelji. Dodao je i da želi da se imigracijski zakoni postrože. "Važno je obitelji držati na okupua istodobno će se osigurati da imamo vrlo moćnu, vrlo snažnu granicu", rekao je Trump tijekom potpisivanja uredbe u srijedu. "Ne volim vidjeti da se obitelji razdvajaju."

Uredbom se obiteljima s djecom daje prednost pri rješavanju zahtjeva za useljenje u SAD, ali će se nastaviti provoditi politika "nulte tolerancije".

Podsjećamo, otkad je početkom svibnja obznanjena američka politika "nulte tolerancije", 2.342 djeteta i mlada migranta odvojena su od svojih obitelji (od 5. svibnja do 9. lipnja), bježeći uglavnom od nasilja koje nagriza Srednju Ameriku.

Na potpisivanju uredbe prisutni su bili i potpredsjednik SAD-a Mike Pence te tajnica Ministarstva za domovinsku sigurnost Kirstjen Nielsen koja je postala svojevrsno lice ove politike Bijele kuće.

U.S. Department of Homeland Security (DHS) Secretary Kirstjen Nielsen holds an executive order on immigration policy, which was signed by U.S. President Donald Trump in the Oval Office at the White House in Washington, U.S., June 20, 2018.  REUTERS/Leah Millis
Leah Millis / REUTERS
Kirstjen Nielsen

Prema najavama predsjednika Zastupničkog doma Paula Ryana, to će tijelo svejedno u četvrtak glasati o prijedlogu zakona koji bi "obitelji trebao držati na okupu". Ryan nije otkrio sadržaj zakona, ali je rekao da će se njime "na jako elegantan način" riješiti status "Sanjara", odraslih migranata bez adekvatnih dokumenata koji su u SAD ušli kao djeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 23:28