PREMIJER U NEVOLJI

Trudeau raspisao prijevremene izbore, kampanju mu svako malo prekida svjetina ogorčena covid mjerama

Premijerov autobus je sa skupa u petak policija morala ispratiti na sigurno, a sâm događaj je na koncu otkazan nakon dvosatne odgode
Justin Trudeau
 Dave Chan/AFP

Kanadski premijer Justin Trudeau bio je prisiljen otkazati svoj predizborni skup nakon što su ljutiti prosvjednici onemogućili njegovo odvijanje, piše BBC.

Trudeau se spremao obratiti okupljenima u Boltonu u državi Ontario, no događaj je otkazan zbog sigurnosnih razloga.

Deseci prosvjednika okupili su se na skupu i premijeru vikali prostote prije nego je Trudeau uopće imao šansu prozboriti. Liberalni premijer nadao se u hipu osigurati većinu glasova na izborima koje je raspisao ranije ovoga mjeseca. No, posljednjih dana njegov je plan osujećen prosvjedima protiv cijepljenja i vladinih restrikcija koje za cilj imaju suzbijanje epidemije, a koje su među rigidnijima u usporedbi s drugim zapadnim državama.

Premijerov autobus je sa skupa u petak policija morala ispratiti na sigurno, a sâm događaj je na koncu otkazan nakon dvosatne odgode. 49-godišnji premijer je kazao kako je ovaj prosvjed dokaz da je pandemija "svima teško pala".

- Iza svih nas je jako teška godina. Ti ljudi koji prosvjeduju, i njima je godina bila teška. Znam i čujem da su ljutiti, frustrirani, možda i uplašeni, kazao je.

Rekao je i da je skup morao biti otkazan jer organizatori nisu okupljenima mogli zajamčiti sigurnost.

Ranije u petak, svjetina je prekinula premijerov posjet jednoj pekari u gradu Nobletonu, uzvikujući uvrede i mašući transparentima na kojima je pisalo 'Trudeau izdajnik!'

U srijedu, tijekom posjeta Britanskoj Kolumbiji, presreli su ga protivnici cijepljenja te vikali da se nipošto neće cijepiti.

Obavezno cijepljenje - koje je podržao i Trudeau za neke djelatnike i većinu putnika - postalo je glavna tema nadolazećih izbora.

Trudeau je izbore raspisao 15. kolovoza kad su ankete sugerirale da bi njegova manjinska liberalna vlada mogla oformiti većinu.

Kanađani će na glasanje izaći 20. rujna, neka dva tjedna prije predviđenog roka.

U listopadu 2019. Trudeau nije osvojio većinu glasova te je, kako bi progurao svoje planove, ovisio o pomoći opozicijskih stranaka.

Opozicijske su stranke kritizirale liberale što su usred novog vala zaraze covidom-19 organizirali petotjednu predizbornu kampanju, kako kažu, samo kako bi stekli 'političku prednost'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 18:44