BIJES U RUSKIM REDOVIMA

‘Trpimo velike gubitke, a vojni vrh laže javnosti. Uopće nisu shvatili Prigožinovu poruku...‘

Rusi nakona povlačenja iz Robotine koriste i elitne zračno-desantne snage (marince) kako bi popunili rupe u obrani

Ilustracija

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Nakon dugog razdoblja ispipavanja i teških rovovskih borbi bez puno napredovanja, došlo je do promjena na južnom dijelu ukrajinskog fronta, koje nagovješćuju da bi, prije promjene vremena i dolaska jesenjih kiša na uglavnom ravničarskom i blatnom terenu, Ukrajinci mogli ostvariti barem dio zacrtanih planova svoje ljetne protuofenzive.

Bez obzira na to, ISW navodi da su ruske snage izvele raketni napad s brodova u Crnom moru na pozadinska područja u smjeru Krivog Riha te da je ukrajinska protuzračna obrana presrela dvije rakete Kalibr. Kijev je izvijestio da su ruske rakete pogodile civilne i industrijske objekte u Poltavskoj oblasti. Iz Ministarstva obrane Ukrajine objavili su kako su Rusi pokušali napad na kupjanskom pravcu, ali kako smatra ministar Oleksij Reznikov, to je prije zato da se napadima u Harkivskoj oblasti pokušaju odvući ukrajinske snage koje sada imaju određene uspjehe na jugu nego što bi Rusi mogli ostvariti neki veći prodor.

Stabilna obrana

"Ovo je logičan potez neprijatelja - privući našu pozornost kako bismo premjestili snage s juga na istok. No, naša obrana na tom pravcu je stabilna", navodi ministar. Stoga su, navodi ISW, ruski vojni blogeri nastavili kritizirati rusko Ministarstvo obrane zbog neuspjeha na južnom dijelu bojišta. Ističu da su u Ministarstvu ignorirali pritužbe da su neke motorizirane ruske postrojbe pretrpjele značajne gubitke zbog izostanka topničke potpore i lošeg vodstva u smjeru Hersona. Jedan bloger tvrdi da se rusko Ministarstvo obrane i dalje suočava s birokratskim problemima koji rusku vojsku sprečavaju u provođenju reformi, ali i odbacivanju bilo kakvih kritika.

Blogeri su se, navode, nadali da će rusko vojno zapovjedništvo "shvatiti" poruku koja im je poslana tijekom vojne pobune Wagnera krajem lipnja, ali, kažu, to se nije dogodilo. Uz to, neki ruski vojni blogeri napominju da ruska vojska i Ministarstvo obrane kriju od ruske javnosti što se događa na bojištu, a potpuno ignoriraju neuspjehe kojih je sve više. Zbog ovakvog stanja ukrajinski vojni dužnosnici pribojavaju se da će Rusi na jesen i zimu početi ponovno masovno raketiranje ukrajinske infrastrukture, pogotovo energetske, kako bi opet uzrokovali nestašice vode, struje i grijanja tijekom zimskih mjeseci.

image

Ilustracija

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

No, procjenjuju da Rusi vjerojatno nisu uspjeli obnoviti svoje zalihe projektila kako bi izvršili istovjetne napade kao i prošle zime. ISW navodi riječi glasnogovornika ukrajinskih zračnih snaga, pukovnika Jurija Ihnata, da je Rusija povećala svoju proizvodnju projektila, ali nedovoljno da održi isti intenzitet udara kao u jesen i zimu 2022. godine. Ipak, pribojavaju se da će u tu svrhu više koristiti bespilotne letjelice. Naime, Rusija je počela domaću proizvodnju modificiranih inačica iranskih bespilotnih letjelica Shahed-131/136.

Oslobađanje Robotine

Ukrajina je potvrdila oslobađanje važnog naselja Robotno u zapadnoj Zaporiškoj oblasti blizu Bahmuta, koji je i sam okružen s tri strane. To je mjesto na pravcu prema Melitopolju, koji se smatra presudnim gradom za daljnje napredovanje prema Azovskom moru. Sada se, kako kaže glasnogovornica ukrajinskog Ministarstva obrane Hana Maljar, ukrajinska vojska nalazi deset kilometara južno od Orihiva i Male Tokmačke te napreduje u smjeru Novodanilivke (4 km južno od Orihiva), Novopokropivka (15 km južno od Orihiva), pa dalje prema važnom željezničkom čvorištu Tokmak, nakon čijeg bi oslobađanja Rusi imali velike teškoće s opskrbom svojih snaga na tom dijelu bojišta, ali i poluotoka Krima.

Kako navodi američki Institut za proučavanje rata (ISW), ukrajinske snage provode dvije operativne operacije u južnoj Ukrajini - u zapadnoj Zaporiškoj oblasti i na graničnom području Donecke i Zaporiške oblasti. S druge strane, nakon što su se povukli iz Robotina, zamijećeno je da Rusi, napominju analitičari ISW-a, kako bi "popunili" rupu u obrani, koriste elitne zračno-desantne snage (marince) kojima ti zadaci nisu prioritet te se, prema njihovu mišljenju, iscrpljuju u obrambenim zadacima.

To pokazuje da je Rusima u ovom trenutku važnija obrana pozicije, nego pokušaji da i oni uzvrate ofenzivnom akcijom. Prema navodima ISW-a, uporaba takvih elitnih snaga slabi sposobnost obrambenih operacija, ali i potvrđuje navode da Rusi nemaju namjeru pokretati velike ofenzivne operacije, u kojima su se uglavnom oslanjali na te elitne postrojbe, koje sada Rusiji nedostaju. Primijećeno je da se te snage prebacuju iz Luhanska za obranu "bokova" oko Bahmuta.

U Ukrajini, pak, u ovom trenutku nije potrebna nova mobilizacija, izjavio je ministar obrane te zemlje Oleksej Reznikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:40