POTPUNI LUĐAK

Tri tisuće policajaca, FBI-jeva tjeralica i 16-dnevna pretraga podzemnog kompleksa: Konačno je pao Apollo, ‘sin Božji‘!

Apollo Quiboloy, koji ima najmanje 74 godine, odbacuje optužbe protiv sebe.

Apollo Quiboloy

 /Profimedia

Utjecajni pastor kojeg SAD traži zbog trgovine djecom uhićen je na Filipinima, a potjera je uključivala 16-dnevnu pretragu golemog kompleksa crkve u kojemu se nalaze deseci zgrada i mreža podzemnim prostorija i tunela, piše The Guardian.

Apollo Quiboloy, utemeljitelj Kraljevstva Isusa Krista (KOJC), koji tvrdi da je "imenovani sin Božji", suočava se s raznim optužbama, među kojima je i jedna iz SAD-a gdje ga traže zbog navodne trgovine ženama i djevojčicama među kojima su najmlađe bile u dobi od 12 godina.

Prema tjeralici FBI-a, žrtve su navodno radile osobni asistenti ili u pastorali ili se od njih tražilo da održavaju seksualne odnose s Quiboloyem u tzv. noćnom dežurstvu.

image

Apollo Quiboloy

Manman Dejeto/Afp

Quiboloy, koji ima najmanje 74 godine, odbacuje optužbe protiv sebe.

U kolovozu je 3000 policajaca upalo u golemi kompleks crkve od 30 hektara kako bi pronašli pastora, zbog čega su njegovi pristaše izašli na ulice.

Crkva tvrdi da ima milijune članova, a Quiboloy je prijatelj kontroverznog bivšeg predsjednika Rodriga Dutertea.

Glasnogovornik filipinske nacionalne policije Jean Fajardo rekao je da se Quiboloy sam predao nakon što mu je postavljen ultimatum da se mora predati u roku od 24 sata.

Quiboloy i još četiri njegova sljedbenika prebačeni su u Manilu u nedjelju navečer i nalaze se pod strogim mjerama osiguranja u pritvorskom centru u sjedištu nacionalne policije u Quezon Cityju.

image

Apollo Quiboloy na sudu

Ted Aljibe/Afp

Predsjednik Ferdinand Marcos Jr rekao je u ponedjeljak ujutro da Manila još nije primila službeni zahtjev od SAD-a vezano za izručenje Quiboloya te da se prvo moraju riješiti slučajevi koji su pokrenuti protiv pastora na lokalnoj razini. Quiboloy je prethodno tražio pismeno jamstvo od vlade da neće biti izručen SAD-u kao uvjet za njegovu predaju.

Policija je pribjegla kopanju tunela kako bi locirala Quiboloy unutar ogromnog kompleksa, koji ima mrežu podzemnih prostorija i tunela, među kojima je i put koji vodi izravno do međunarodne zračne luke Davao.

Sudovi na Filipinima izdali su naloge za uhićenje protiv njega zbog trgovine ljudima, kao i za seksualno zlostavljanje djece. Filipinski senat također je naredio uhićenje Quiboloya jer se odbio pojaviti na saslušanjima.

FBI ga traži zbog navodnog sudjelovanja u shemi trgovine ljudima koja je dovela pripadnike crkve u SAD na temelju ‘lažnih viza‘. Shema je zahtijevala od članova da traže donacije za lažnu dobrotvornu organizaciju, donacije koje su zapravo korištene za financiranje crkvenih operacija i dekandentni život njezinih čelnika.

image

Pristaše pastora na prosvjedu u znak podrške nakon optužbi za seksualno zlostavljanje (ožujka 2024.)

Ted Aljibe/Afp

“Članovi koji su se pokazali uspješnima u promicanju crkve navodno su bili prisiljeni sklopiti lažne brakove ili dobiti lažne studentske vize kako bi nastavili s promicanjem u Sjedinjenim Državama tijekom cijele godine”, navodi FBI.

Apollo Quiboloy tvrdi da je netko bivšim pripadnicima crkve platio da izmišljaju priče.

“Ne skrivam se od ovog slučaja jer sam kriv. Nisam kriv. Bježim jer se želim zaštititi‘, rekao je ranije ove godine, prema izvješću novinske kuće Rappler.

Nakon podizanja američke optužnice 2021., sugerirao je da je omikron varijanta covida-19 kazna zbog tretmana prema njemu.

- Delta varijanta covida-19 samo je uvod. Ako nastavite progoniti i nanositi štetu Imenovanom sinu i Kraljevstvu, vidjet ćete puno gore od varijante omikron, poručio je.

U priopćenju koje su lokalni mediji objavili u ponedjeljak, Quiboloyev odvjetnik rekao je da se pastor predao kako bi okončao ‘bezakonito nasilje‘ u krugu KOJC-a.

- Nije mogao ni sekunde više svjedočiti patnjama koje su njegovi sljedbenici proživljavali, rekao je Israelito Torreon, njegov odvjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:17