‘PSI RATA‘

Tri opcije za Wagner: Novi napad na Kijev, ‘pretorijanska garda‘ ili FSB-ov novičok

Jedno od važnih pitanja je i koliko Putin nakon svega može vjerovati svojoj vojsci

Jevgenij Prigožin

 Handout/Afp

Rašomon oko pokušaja vojnog udara u Rusiji se nastavlja. Sve je više pitanja, a odgovori su često zakučasti. No, najvažnije je što će biti s Wagnerom i kakve će reperkusije sve to imati na Putina i rusku Armiju?

Jevgenij Prigožin, vođa pučista i šef plaćeničke vojske Wagner, stigao je, izgleda, u Minsk. Barem je njegov zrakoplov poletio iz Rostova i sletio na tamošnji vojni aerodrom Mačulišči. Iako je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov prvo rekao da je obustavlja kaznena istraga protiv sudionika pobune, a već u nedjelju svi su prorežimski mediji tvrdili da FSB nastavlja s istragom i da ništa nije povučeno, sada iz FSB-a objavljuju da se istraga zatvara.

Dakle, kao da ništa nije bilo, a wagnerovci će biti amnestirani i "mogu za svojim šefom u Bjelorusiju". To sada otvara dodatne dileme.

Prema izjavi neimenovanog visokorangiranog dužnosnika Kremlja danoj ruskoj redakciji BBC-ja, ispada da režim može zatvoriti oporbenog političara Vladimira Kara Murzu na 25 godina bez problema i nije sposoban zaštititi Moskvu od nelegalnih formacija (Putin je, podsjetimo, u obraćanju naciji stavio Wagner "izvan zakona"), a amnestira ljude umiješane u pokušaj puča, mogućeg izazivanja građanskog rata i, konačno, odgovornih za smrt najmanje 30 ruskih vojnika (koliko ih je poginulo u kratkotrajnim sukobima na putu prema Moskvi).

image

Vladimir Putin

Sergei Guneyev/Afp

Nakon, ovakvog raspleta, pitanje je i što će biti s Wagnerom? Čeka li ga gašenje, preustroj pod patronatom Armije i ipak samo preimenovanje? Prema BBC-ju, Putin želi Wagner staviti pod šapu ministara obrane, pa će njegovi vojnici morati potpisati nove ugovore, ovaj put s Armijom. U petak 30. lipnja to bi se trebalo realizirati, a moraju i vratiti svu tešku ratnu tehniku.

image

Wagnerovci u Rostovu

Stringer/Afp

Svi dosadašnji zapovjednici Wagnera bit će smijenjeni (moći će se ili aktivirati ili "penzionirati"). Mnogi analitičari zato smatraju da bi s tim datumom Wagner mogao biti formalno likvidiran, pogotovo onakav kakav je u dosadašnjem obliku. Naime, teško je znati kakao će se wagnerovci nakon svega ponovno uklopiti u bojište.

No, predsjednik Odbora za obranu Državne dume Andrej Kartapolov kaže da nakon amnestije i odustajanja od kaznenog progona "nema razloga ni zakonskih uvjeta da se Wagner zabrani ili rasformira". No, najintrigantnija je zagonetka što će biti s wagnerovcima koje će Putin "smjestiti" i predati Lukašenku.

Naime, Putin ih je sve tamo uputio. Neki smatraju da bi oni mogli tamo postati laka meta FSB-ova novičoka i "prozora koji ne dihtaju", jer Putin je previše osvetoljubiv da ostavi po strani ovakvu uvredu i otkazivanje poslušnosti.

Drugi, pak, misle da bi Prigožin, u znak zahvalnosti što mu je spasio život (podsjetimo, Lukašenko je bio posrednik u njegovim pregovorima s Kremljem), mogao biti "pretorijanska garda" (doduše, istu ulogu im je bio i Putin namijenio kod sebe).

image

Jevgenij Prigožin

Stringer/Afp/Profimedia/Stringer/afp/profimedia

I, na kraju, treća je teorija da bi Prigožin mogao "složiti" novi Wagner, koji bi mogao, recimo, iz Bjelorusije napasti Kijev, a neki čak kažu da bi možda mogao i ponovno pokušati završiti nezavršeni puč. Dakle, kotrljaju se razne teorije.

No, jedno od važnijih pitanja je i što će biti s angažmanom Wagnera u svijetu i koliko Prigožin tu može zasoliti. Naime, plaćenici Wagnera su i na Bliskom istoku, u Africi i Venezueli, a navodno su primijećeni i na sjeveru Kosova.

Oni tamo jesu bili kao "provoditelji" ruskih državnih imperijalnih interesa, ali se Kremlj uvijek mogao izvlačiti na to da se radi o "psima rata" s kojima nema veze. Kako će se položiti Wagnerova djelatnost u tim destinacijama, uskoro će se znati. Neki ruski blogeri već najavljuju da će Prigožin najvjerojatnije tražiti utočište u Africi.

image
Roman Romokhov/Afp

Naime, ruski BBC te neki ruski neovisni portali navode da će Prigožin ostati bez imovine i biznisa u Rusiji, iako je pitanje gdje je on sve pohranio svoje bogatstvo. Recimo da je prilikom pretresa njegove kuće u Sankt Peterburgu u kartonskim kutijama pronađeno 47 milijuna dolara u gotovini!

Jedno je od važnih pitanja i koliko Putin nakon svega može vjerovati i Armiji. Evidentno je da su neki generali makar prešutno uz Prigožina ili su u najmanju ruku nezadovoljni ministrom Sergejem Šojguom i šefom Generalštaba Valerijem Gerasimovom.

Naime, pokazalo se da Armija ipak nije bila su stanju ugušiti pobunu. U Rostovu se wagnerovcima nitko nije niti pokušao suprotstaviti, a sporadični sukobi na njihovu maršu prema Moskvi pokazali su da se vojska nije baš pretrgnula da ih zaustavi ili u Rusiji, naprosto, nema tih kapaciteta.

Dakle, pitanje je je li imala za to snage, a ne samo volje. I, drugo, ipak je većina postrojbi "okupirana" u Ukrajini, gdje nastoji obuzdati započetu kontraofenzivu. Još je jedno pitanje - zasad bez odgovora - je li Sergej Šojgu ovim izbjegao vlastitu smjenu, o kojoj se nagađa već najmanje desetak mjeseci. U svakom slučaju, s Rusijom i Putinom neće biti dosadno ni sljedećih tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:55