NOVO MOGUĆE ŽARIŠTE

TRESE SE BALTIK Putin blokirao granicu s Litvom: 'Vozilima je zabranjen ulazak u Rusiju'

Moskva je potez povukla nakon što je litavska predsjednica Rusiju nazvala terorističkom državom
 AFP

Vilnius je u ponedjeljak optužio Rusiju da blokira litavska vozila na svojim granicama.

Graničari navode da su ograničenja uvedena u petak navečer, dan nakon što je litavska predsjednica Dalia Grybauskaite nazvala Rusiju "terorističkom državom" zbog njezine uloge u Ukrajini.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je odgovorilo da ti potezi "nadilaze i najekstremističkije izjave radikalnih nacionalista u Kijevu".

"Automobilima i kamionima je praktično zabranjen ulazak u Rusiju", rekao je u ponedjeljak litavski ministar unutrašnjih poslova Saulius Skvernelis nakon sastanka vlade.

Prema litavskoj udruzi cestovnih prijevoznika, Rusija je prekinula carinske operacije za litavske kamione, koji su ostali blokirani na granici i carini na ruskom teritoriju.

Predsjednik udruge Algimantas Kondrusecius je rekao da je izdana usmena uputa da se prekinu svi postupci oko robe koja dolazi iz Litve i robe koju prevoze litavska vozila.

Litavsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo veleposlanika Rusije kako bi od njega zatražilo da odmah prekine te diskriminatorne postupke. Također je najavilo da će o toj situaciji informirati EU.

Litva, koja se početkom 90-ih godina nakon pola stoljeća oslobodila sovjetske dominacije i 2004. se pridružila Europskoj uniji i NATO-u, čvrsto je podržala zbližavanje Kijeva i EU.

Litavski prijevoznici već već su bili na udaru embarga na europske proizvode koji je odredila Rusija kao odgovor na sankcije EU. Navodeći te okolnosti, središnja banka Litve je u ponedjeljak snizila svoja predviđanja rasta za 2014. s 3,3 posto na 2,9 posto.

Rusija prestala isporučivati ugljen Ukrajini

Ukrajinski ministar energetike u ponedjeljak je rekao da je Rusija prestala isporučivati ugljen Ukrajini, što je težak udarac toj zemlji kojoj zbog sukoba na industrijskome istoku nedostaje goriva za elektrane.

Ministar Jurij Prodan rekao je 12. studenoga da će se Ukrajina morati osloniti na ruski ugljen da prebrodi zimu, jer je rat na istoku zemlje poremetio opskrbu termoelektrana koje daju 40 posto ukrajinske električne energije, a zalihe su uoči zime na kritično niskoj razini.

"Po podacima iz DTEK-a i (državne tvrtke) Centrenerga, opskrba ruskim ugljenom prekinuta je", prenio je Prodanove riječi glasnogovornik ministarstva energetike.

Najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka DTEK tvrdi da je prekid opskrbe neočekivan.

"Naša tvrtka nije primila službenu obavijest o odgodi isporuke. Sad pokušavamo otkriti razloge i okolnosti ove situacije", kaže se u DTEK-ovu priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 04:19