KAKVA BLAMAŽA U PARIZU

Trebala je to biti kruna Olimpijade, ulupane su milijarde, konzultirani svi mogući eksperti, a onda - fijasko: ‘Neizvedivo je!‘

Dva mjeseca prije početka Olimpijskih igara, razina kontaminacije bakterijama E.Coli i enterokok pokazala se previsokom

Rijeka Seine, Pariz

 Ulyssepixel/alamy/alamy/profimedia/Ulyssepixel/alamy/alamy/profimedia

Nažalost, ideja o održavanju plivačkih natjecanja u rijeci Seini tijekom predstojećih Olimpijskih igara u Parizu pokazala se neizvedivom.

Naime, dva mjeseca prije nego bi u rijeku trebali uskočiti prvi plivači, razina kontaminacije bakterijama E.Coli i enterokok pokazala se previsokom da bi plivanje bilo sigurno. Stanje se dodatno pogoršalo nakon nedavnih obilnih kiša.

Loše stanje objavila je grupa za monitoring Eau de Paris i to samo dan nakon što je jedan viši dužnosnik Međunarodnog olimpijskog odbora rekao kako ‘nema razloga sumnjati‘ da će se plivačka natjecanja održati u Seini nedaleko Eiffelovog tornja, piše Time.

Prvo natjecanje u Seini trebao je biti muški triatlon, uključujući plivanje od 1,5 kilometra, predviđen za 30. srpanj. Ženski triatlon trebao se održati dan kasnije, a mješovito natjecanje 5. kolovoza.

Plivački maratoni za žene i muškarce (10 kilometara) trebali bi se održati 8. i 9. kolovoza, u vodama koje su bile silno zagađene prije nego je u njihovo čišćenje, u sklopu priprema za Olimpijske igre, uloženo 1,4 milijarde eura.

No bez obzira na mišljenje Međunarodnog olimpijskog odbora, konačna odluka o tome mogu li se natjecanja održati ili ne, bit će na upravljačkim tijelima pojedinih sportova.

O sigurnosti vode u Seini za plivanje već se dugo raspravlja, a neka probna natjecanja su otkazana, također nakon kiša značajno obilnijih nego je to uobičajeno u to doba godine.

Prema europskim standardima, sigurna granica za E. coli je 900 jedinica na 100 mililitara, a tih se smjernica drži i Svjetska triatlonska federacija.

No tijekom prvih osam dana lipnja rezultati ispitivanja pokazali su da su razine E. coli često prelazile tu granicu, dok su razine enterokoka bile uglavnom unutar sigurnih granica. Ispitivanja su pokazala poboljšanje, od visokih razina kontaminacije 1. lipnja do prihvatljivijih razina do 9. lipnja, uglavnom zato što se u međuvremenu popravilo i vrijeme.

Do povećanog zagađenja dolazi zato što se kišnica infiltrira u kanalizacijski sustav, a kako bi se spriječile poplave ulica, višak vode pun fekalnih bakterija, preusmjerava se u Seinu.

Kako se to ne bi događalo, u svibnju je svečano otvoren golemi rezervoar koji može primiti 50.000 kubičnih metara vode tijekom jakih oborina.

Kvaliteta vode u rijekama koje teku kroz veće gradove ovisi o mnogo faktora: od količine oborina, preko bacanja kemikalija, pa do brodskog prometa.

Ranije ovog tjedna, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo ponovno je obećala da će se okupati u rijeci prije početka natjecanja. Ipak, u utorak je kazala da je njezino plivanje odgođeno do prijevremenih izbora u Francuskoj koji završavaju 7. srpnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 03:18