NOVI SKANDAL TRESE RIM

TRAŽI SE DUBOKO GRLO U VATIKANU! Tko je u javnost dao navodni tekst Papine enciklike eksplozivnog sadržaja?

Važno je u svemu hoće li biti razlika između teksta koji će danas biti objavljen i onoga koji je već objavljen
Pope Francis speaks during a mass at the Piazza del Plebiscito on March 21, 2015 in Naples. Up to 800,000 people were expected to turn out throughout the day in the southern Italian city to greet the Argentine pontiff, who last year declared war on organised crime by "excommunicating" all mafiosi from the Catholic Church. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
 ALBERTO PIZZOLI/AFP / AFP

Iz dvojbeno autentičnog teksta enciklike “Laudato si’, mi’ Signore” (Budi hvaljen, moj Gospode!) koja će u četvrtak biti službeno objavljena u Vatikanu, a i iz brojnih dosadašnjih istupa pape Frane, jasno je da poglavar Katoličke crkve nije protiv razvoja, dapače, ali da je (1) za razvoj odgovoran prema prirodi koju nam je Bog dao i resursima koje nam je On u njoj namijenio; (2) za razvoj koji dokida siromaštvo najsiromašnijih, a ne povećava ga.

Skandal oko “curenja” teksta enciklike u javnost donekle je gurnuo u drugi plan njezine poruke.

Napad Jeba

Možda se to i htjelo. Ali drugdje su te poruke doživljene kao eksplozivne: dovoljno je vidjeti s koliko se bijesa odmah u utorak Jeb Bush, kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju u Sjedinjenim Državama, okomio na papu Franu i čak na pravo vjerskih prvaka da se uopće izjašnjavaju o pitanjima koja su, po Jebu, rezervirana za politiku. Jeb je, podsjetimo, katolik.

Dva pitanja sada muče novinare koji pišu o Vatikanu (tzv. vatikaniste). Prvo glasi: tko je dostavio nacrt Sandru Magisteru, vatikanistu rimskog tjednika L’Espresso? Drugo je pak: koliko će biti razlika između teksta enciklike koji je objavio L’Espresso i onoga koji će u četvrtak objaviti Sveta Stolica?

Vjerodostojnost

O odgovoru na drugo pitanje ovisi vjerodostojnost sadašnje okoline rimskog Pape. Pojednostavljeno: vidjet ćemo je li lagao Magister, kad je rekao da je to cjelovit i definitivan tekst enciklike o okolišu, ili je lagao ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi, kada je rekao da je to jedna od starijih verzija, koja je pretrpjela preinake. Za razliku od prethodnika Navarra Vallsa, Lombardi ne laže - ali se nužno oslanja o ono što mu kažu. Je li se, i zašto, pošlo tako daleko da se Lombardiju naruši vjerodostojnost? U pogledu prvog pitanja ne treba zaboraviti da je, ne samo u Vatikanu, još svježa uspomena na tzv. Vatileaks, kako je sam Lombardi nazvao sablazan “curenja” dokumenata kopiranih doslovce s radnog stola Benedikta XVI. Tada je optužen i osuđen samo sobar, ograničena osoba uvjerena da postupa u interesu Pape i Crkve - ali u javnost nije doprlo tko je sobara u to uvjerio (Kardinalsko povjerenstvo to je utvrdilo i prešutjelo).

Udar na autoritet

Taj skandal, evidentno motiviran interesom da se oslabi autoritet tadašnjeg Pape i da ga se prikaže nesposobnim za dužnost, jamačno je pridonio njegovoj odluci da se odrekne dužnosti. Veoma je vjerojatno motiv i sada isti: dokument je dostavljen baš novinaru koji, premda u ljevičarski orijentiranu tjedniku, već dobre dvije godine ne propušta priliku da papu Franu prikaže neprikladnim, nesposobnim, koji bira pogrešne suradnike, ljude umočene u kojekakva sumnjiva djela. Nije mi poznato zašto se Magister tako pristrano, i stoga nenovinarski, okomio na papu Bergoglia (nipošto usamljen: jednako se orijentirao i Marco Tosatti iz torinske Stampe i još ponetko).

Ali tko je bio “duboko grlo”?

Koliko je grupacija kojoj pripada spremna ići daleko da se riješi (i) sadašnjeg Pape?

Biskupi iz irske na sud zbog zlostavljanja djece

Sveta Stolica će navodno pozvati na odgovornost 12 biskupa s obiju strana Irske koji su zataškavali pedofilske zločine irskoga katoličkog klera i redovništva, javlja Belfast Telegraph. To bi bili praktički svi preživjeli biskupi iz doba tih skandala. Nismo našli potvrdu te vijesti u Vatikanu - ali nije ni demantirana.

Zahtjev za tu istragu je, po istom izvoru, podnijelo papinsko Povjerenstvo za zaštitu malodobnih, lani konstituirano tijelo, koje se izborilo i za nedavnu obznanjenu proceduru po kojoj će se u sklopu Kongregacije za nauk vjere suditi i biskupima koji su zataškavali nasilje protiv malodobnih ili na ini način slabijih, ili su se oglušili na dojave o tim i takvim zločinima.

Riječ je o crkvenoj, ne o kaznenoj odgovornosti, ali je važno uočiti da se ta zlodjela tretiraju ne (samo) kao nasilje, nego i kao ugroza same kršćanske vjere i katoličkog nauka o njoj.

Katolička crkva je dugo podcjenjivala značenje tih zločina. Iako je u Irskoj stoljećima bila čuvar njezina identiteta, zločini protiv djece odalečili su mnoge Irce od Crkve. ( I. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:19