VISOKE TEMPERATURE

Tragedija na hodočašću u Meku: Četrnaest Jordanaca preminulo, velik je i broj nestalih

Najmanje šest smrtnih slučajeva povezano je s vrućinom, objavilo je ministarstvo u subotu
 Fadel Senna/Afp

Za vrijeme hodočašća u Meku umrlo je 14 jordanskih državljana, neki od njih od posljedica toplinskog udara, dok ih se još 17 smatra nestalima, objavilo je u nedjelju jordansko ministarstvo vanjskih poslova.

Najmanje šest smrtnih slučajeva povezano je s vrućinom, objavilo je ministarstvo u subotu, dodavši da će u ponedjeljak temperature u Meki doseći i 47 Celzijevih stupnjeva.

Nije precizirano je li veći broj smrtnih slučajeva u nedjelju posljedica vrućine.

Hadž, koji će završiti u srijedu, jedno je od najvećih masovnih okupljanja u svijetu, a očekuje se da će ove godine u njemu sudjelovati više od 1,8 milijuna hodočasnika, objavila je glavna saudijska Uprava za statistiku.

Stampeda, požari u šatorima, vrućina i ostali čimbenici su, u proteklih 30 godine prouzročili stotine smrtnih slučajeva za vrijeme ovoga važnog vjerskog događaja.

Saudijsko ministarstvo zdravstva izdalo je u četvrtak upozorenje o visokim temperaturama i savjetovalo hodočasnicima da piju puno tekućine i da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana između između 11 ujutro i 3 sata poslijepodne.

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je objavilo da je sa saudijskim vlastima iskoordiniralo postupak u slučaju smrti hodočasnika i u slučaju transporta tijela preminulih u skladu sa željama njihovih obitelji.

Godine 2015. u velikom naguravanju i gužvi koja je izbila na hadžiluku blizu Meke poginulo je najmanje 2070 ljudi, Reutersovi su podaci iz tog vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 21:48