VIDEO: DIVLJAŠTVO

TOTALNO UNIŠTENJE DREVNOG GRADA Pomahnitali džihadisti pretvorili su ga u prah i pepeo i time se ponose

Ovaj grad star više od tri tisuće godine bio je prijestolnica Asirije i najveći arheološki nalaz 20. stoljeća nakon otkrića Tutankamonove grobnice
 AFP

Džihadisti tzv. 'Islamske države' objavili su tijekom vikenda video koji prikazuje kako su uništili drevni asirski grad Nimrud (poznat kao Kalah) na obali rijeke Tigris, jedan od najvećih arheoloških nalaza 20. stoljeća. Ovaj grad star više od tri tisuće godine bio je prijestolnica Asirije i iznimno važno svjedočanstvo o povijesti života na području Mezopotamije, koja se smatra kolijevkom civilizacije.

Islamistički ekstremisti su čekićima i strojevima porazbijali drevne artefakte i nakon toga potpuno uništili cijeli grad bačvama baruta.

Drevni Nimrud (koji je to ime dobio prema biblijskom Nimrodu, a prvotno se zvao Kalah) prvi je put otkriven 1820. i velik dio neprocjenjivih predmeta opljačkali su zapadnjački istraživači, a ponovno je opljačkan i oštećen tijekom američke invazije na Irak 2003. godine.

Većina blaga Nimruda odavno se nalazi u muzejima Mosula, Bagdada, Pariza i Londona, ali na nalazištu grada koji se nalazi 30 milometara jugoistočno od Mosula ostali su divovski kipovi krilatih bikova s ljudskim glavama, sve dok ih nisu sada barbarski i bezumno uništili militanti tzv. Islamske države.

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:24