STRAVIČNE SCENE

Totalni kaos u Keniji: Gori zgrada parlamenta, policija puca po ljudima, na ulici leševi, broj žrtava raste

Kenijska je vlada odustala od nekih prijedloga, ali prosvjednici žele srušiti cijeli prijedlog zakona

U Keniji su ispred zgrade parlamenta izbili veliki prosvjedi

 Tony Karumba/Afp

Kenijci prosvjeduju zbog novog zakona o financijama koji uvodi nepopularne porezne prijedloge koji su izazvali veliki bijes u cijeloj naciji, javlja BBC. U neredima je poginulo više osoba.

Prijedlog zakona, koji sadrži odredbe za koje se smatra da nameću dodatna opterećenja običnim građanima i tvrtkama, izazvao je veliko negodovanje javnosti koja je ionako opterećena visokim troškovima života.

To je pokrenulo prosvjede koje uglavnom provodi mlađi dio populacije. Internetski pokret predvođen mladima razvio se u međuvremenu u velik problem za vladu. Prosvjedi su do sada uglavnom bili mirni, no potom je izbilo nasilje, više desetaka prosvjednika je ozlijeđeno, a puno je i uhićenih.

Kenijska je vlada odustala od nekih prijedloga, ali prosvjednici su željeli srušiti cijeli prijedlog zakona. To im, na njihovu žalost nije uspjelo pa su na silu ušli u parlament u Nairobiju zbog čega je došlo do nereda.

Policija se borila s prosvjednicima koji su željeli ući u kompleks pa su na njih otvorili vatru i prema najnovijim informacijama najmanje je 10 poginulih.

Prosvjednici su nadvladali i otjerali policiju u pokušaju da upadnu u prostor parlamenta. Policija je otvorila vatru na prosvjednike nakon što ih nije uspjela rastjerati suzavcem i vodenim topom.

"Želimo zatvoriti parlament, a svaki zastupnik bi trebao otići i dati ostavku. Imat ćemo novu vladu", rekao je za Reuters Davis Tafari, jedan od prosvjednika koji su pokušavali ući u parlament.

Na snimkama se vidi da je dio zgrade parlamenta u plamenu.

BBC-jeva novinarka Mercy Juma javlja da je broj poginulih porastao, no za sada se njihov točan broj još uvijek ne zna, a Reutersu je član bolničke ekipe potvrdio da je do sada poginulo najmanje 10 ljudi. Reutersov novinar na licu mjesta navodi, pak, da je život izgubilo petero ljudi

Prosvjedi i sukobi su također izbili u nekoliko drugih gradova diljem zemlje.

image
Tony Karumba/Afp
image
Tony Karumba/Afp
image
Tony Karumba/Afp
image
Tony Karumba/Afp

Parlament je odobrio prijedlog zakona o financijama, čime je zaključeno treće čitanje. Sljedeći korak je da se zakon pošalje predsjedniku koji ga treba potpisati. On ga može vratiti u parlament bude li imao primjedbi.

Demonstranti se protive povećanju poreza u zemlji koja se već suočava s krizom životnih troškova, a mnogi pozivaju i na ostavku predsjednika Williama Rutoa.

Ruto je pobijedio na izborima prije gotovo dvije godine predstavljajući se kao zastupnik siromašnih radnika, no našao se između suprotstavljenih zahtjeva zajmodavaca poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji od vlade traži da smanji deficite kako bi dobila pristup većim sredstvima, i zahtjeva opterećenog stanovništva.

Kenijci se teško nose s nekoliko gospodarskih poremećaja prouzročenih pandemijom covida-19, ratom u Ukrajini, dvjema uzastopnim godinama suše i devaluacijom nacionalne valute.

Namjera zakona o financijama je prikupiti dodatnih 2,7 milijardi dolara poreza u sklopu napora da se smanji težak teret duga, pri čemu na samo plaćanje kamata otpada 37 posto godišnjih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 11:13