SRAMOTA

TOTALNI FIJASKO NAJSKUPLJEG VOJNOG PROJEKTA U POVIJESTI U novi avion ulupali barem deset puta više od javnog duga RH, a ne radi mu ni radar

BF-3, a short take-off and vertical landing F-35 Lightning II, releases an inert 1,000 lb. GBU-32 Joint Direct Attack Munition (JDAM) separation weapon over water in an Atlantic test range in Patuxent River, Maryland August 8, 2012. A Lockheed Martin Corp F-35 Joint Strike Fighter aircraft has dropped its first bomb in a new test stage of the Pentagon's costliest weapons purchase, officials said August 9, 2012. REUTERS/Layne Laughter/Lockheed Martin/Handout (UNITED STATES - Tags: MILITARY) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS - RTR36L1K
 © Handout . / Reuters

Razvoj američkog borbenog aviona budućnosti F-35 Lightning je pravi fijasko. O nizu nedostataka na zrakoplovu koji je trebao biti i lovac pete generacije i moderni bombarder u jednom, a zasad je samo ultraskupi avion koji još uvijek nije ušao u službenu upotrebu, pisali smo mnogo puta.

Prema najkonzervativnijim procjenama u njegov je razvoj uloženo minimalno 450 milijardi dolara, dok je po nekim informacijama ta brojka već prešla bilijun dolara - u svakom slučaju, riječ je o najskupljem vojnom projektu u povijesti čovječanstva.

Očekivalo se da će 2016. godine F-35 napokon ući u službenu upotrebu, no kako izvještava britanski portal za vojna pitanja Janes.com, pojavio se novi problem. Naime, kad god je u letu, njegov aktivni radar AN/APG-81 AESA naprosto - ne radi. Riječ je o kompjutorskom bugu, što je za Janes potvrdio američki general Jeffrey Harrigian, direktor programa integracije aviona F-35 u zračne snage:

- Problem je u stabilnosti radara, dakle mogućnosti radara da neprestano radi. Tijekom testnih letova naši bi piloti dobili signal da im radar ili ne radi ili mu je znatno smanjena sposobnost, što bi nas prisilio da ga resetiramo. Lockheed Martin (proizvođač zrakoplova) otkrio je uzrok problema i sada rade na njegovom otklanjanju - rekao je Harrigian i najavio da bi novi software za radare trebao biti gotov krajem ovog mjeseca.

Dok se to ne dogodi i ako u međuvremenu opet ne iskrsne neki novi problem, F-35 i dalje će ostati na zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:12