POLITIČKI FANATICI

Totalna ludnica u pitoresknom selu: Ima 46 stanovnika, a na lokalnim izborima se natječe čak 30 kandidata!

Dvije trećine Ingrije natječe se na izborima, a pritom su majka i sin u suparničkim taborima

Ingria

 Google Earth/

Kada se zadnji put Igor De Santis natjecao za gradonačelnika Ingrije, manjeg naselja okruženog šumama i planinama u blizini Torina, pobijedio je s lakoćom. U tijeku je izborna kampanja u kojoj pokušava izboriti četvrti mandat, ali je suočen s teškim izazovom, nakon što se njegova majka pridružila suparničkom taboru, piše Guardian.

Ingria je jedno od najmanjih sela u Italiji, s tek 46 stanovnika. Biračko tijelo čini još 26 osoba, koje su registrirane za glasovanje iz inozemstva.

De Santis vodi selo još od 2009. godine i očekivao je da će mu na lokalnim izborima suparnik biti oporbeni vijećnik 70-godišnji Renato Poletto. Situacija se zakomplicirala kada se i Stefano Venuti, stanovnik Milana koji ima drugi dom u Ingriji, odlučio kandidirati.

"Nismo to očekivali", rekao je De Santis.

Totalni šok je doživio kada je Poletto objavio da je osigurao potporu De Santisove majke, Milene Crosasso, te ju je kandidirao za mjesto vijećnice na izborima za izbor novog vijeća 8. i 9. lipnja, na listi na kojoj je devet žena i jedan muškarac. Ukupno, 30-tak ljudi - oko dvije trećine stanovnika sela - sada se natječe na izborima za razne pozicije.

- Zamolio sam svoju majku da mi se pridruži, ali nakon što je vidjela da su na Polettovom popisu uglavnom žene, odlučila je poći s njima. Svi su oni volonteri koji su jako puno radili za selo, rekao je De Santis.

Milena Crosasso tvrdi da političko rivalstvo neće utjecati na obiteljski sklad.

"I moj sin i ja želimo najbolje za zajednicu i ovo je prilika da damo glas ženama, a pritom neće patiti obiteljske veze, rekla je.

Ingria se nalazi u talijanskoj dolini Soana i ima slične probleme kao i druga planinska sela, poput depopulacije, manjka usluga i problema sa snijegom tijekom zime. Od 2022., kada je proglašeno jednim od "najljepših" sela u Italiji, također se mora pozabaviti s većim priljevom turista.

- Došlo je do nevjerojatnog skoka u broju turista i moramo to riješiti. Malo je stanovnika. Naš glavni cilj je očuvati ljepotu Ingrije, rekao je De Santis.

Venuti je za list Corriere della Sera rekao da se odlučio kandidirati za gradonačelnika nakon što su ga na to pozvali mještani.

"Jako sam se dobro integrirao", rekao je.

Unatoč konkurenciji, De Santis, čiji je djed bio gradonačelnik Ingrije 30 godina, rekao je da je "optimist" i da vjeruje u pobjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2024 19:42