NEPOVRATNI RASPAD

TONY I CHERIE BLAIR SE RAZVODE? Oboje zarađuju vrtoglave iznose, ali ljubav među njima je pukla

Nekad uzoran bračni par sada vodi odvojen život i gotovo da se i ne viđaju, ali zato svaki od njih gradi svoje vlastito poslovno carstvo
 AFP

Otkako je Tony Blair otišao iz Downing Streeta 10, njegov bankovni račun je procvjetao. Taj konzervativni britanski laburist izgradio je u proteklih osam godina poslovni imperij koristeći kontakte iz vremena dok je bio britanski premijer, a svoju ekspertizu odnedavno dijeli i po susjedstvu, preciznije po Srbiji.

Ništa lošije, što se bankovnog stanja tiče, ne stoji ni njegova supruga Cherie Blair, odvjetnica specijalizirana za ljudska prava. Cherie je, naime, krenula suprugovim stopama i također se bavi savjetovanjem. No, privatni odnos bivšeg laburističkog premijera i njegove medijski vrlo eksponirane supruge posve je druga priča. Možda se još ne razvode, ali par gotovo da se više niti ne viđa.

Što se dogodilo sa supružnicima Blair nakon 2007. kada je Tony izgubio vlast i napustio premijerski ured, donio je Daily Mail, prenoseći dijelove nove, eksplozivne knjige o Blairovima u kojoj se secira njihov odnos, ali još više njihove financije.

Tony Blair je nakon odlaska iz političkog ureda zaradio 60 milijuna funti, a još 25 milijuna ima u nekretninama. No, zato je njegov brak u komadićima. Riječ je o posljedicama njegova vremena u uredu te glasina o aferi s prijateljevom suprugom.

Cherie kod kuće

Tony i Cherie danas praktički vode odvojeni život nakon što su bili nerazdvojni i u njegovo vrijeme na vlasti činili se britanskoj javnosti kao savršen par.

A onda se svijetom prolomio skandal zbog vijesti da Blair ima izvanbračnu vezu s Wendi Deng, sada bivšom suprugom milijardera i velikog Blairova prijatelja, medijskog tajkuna Ruperta Murdocha.

Navodno se Wendi Deng zaljubila u Blaira, što se otkrilo iz njezina dnevnika u kojem je opisala koliko je zgodan i muževan, ali i svjedočenja zaposlenika Murdochove vile u Kaliforniji da je Wendi tamo sama provodila vikend s Blairom. Prema riječima susjeda para u Londonu, Cherie je često kod kuće, no Tony je zato tamo vrlo rijedak prizor. Ipak, njihovi prijatelji tvrde kako su šanse da se par razvede minimalne. “Da Cherie i razmišlja o razvodu, siguran sam da bi Tony učinio sve da je odgovori”, izjavila je jedna osoba bliska paru pod uvjetom da ostane anonimna. Druga osoba koju su kontaktirali mediji izjavila je da se “Cherie nikada neće razvesti od Tonyja. Njezina mržnja prema medijima u svakom je slučaju veća od mržnje prema nevjernom suprugu ako bi se dokazalo da su tvrdnje o aferi točne”. Tony Blair i dalje negira da je bio u ljubavnoj vezi s prijateljevom suprugom, no Murdochovi su se razveli, a Murdoch niti ne dvoji da su glasine točne te ne razgovara s dugogodišnjim prijateljem čiju je kampanju za premijersko mjesto dugo podržavao i koji je velikim dijelom i zahvaljujući podršci njegovih medija osvojio glasove birača.

No, brak Blairovih nije stradao samo zbog navodne afere, nego je bio kolateralna žrtva njegovih godina u premijerskom uredu. Mediji Cherie svakako nisu štedjeli, no protiv nje se okrenula i PR mašinerija u Downing Streetu kojoj je Cherie često služila kao žrtveno janje kako bi se kritike svratile s njezina supruga. Nakon što ga je godinama vjerno pratila, sada se okrenula sebi i izgradila potpuno odvojeno poslovno carstvo od suprugova. Cherie Blair je odvjetnica i suosnivačica Matrix Chambersa, odvjetničkog ureda specijaliziranog za ljudska prava. Godinu dana nakon odlaska iz Downing Streeta osnovala je međunarodnu dobrotvornu udrugu, Fondaciju Cherie Blair za žene, kako bi poduzetnicama diljem svijeta pomogla i pružila im tehnološku, financijsku i savjetodavnu podršku. Za razliku od supruga čije su tvrtke netransparentne, kompanija je otvorena u pogledu svojih primanja - gotovo dva milijuna funti 2012. godine, a ima 11 zaposlenih. Navedeni su donatori, među kojima su velike kompanije poput ExxonMobila i banke JP Morgan, za koju radi i Tony, a tu je i američki medijski tajkun Haim Saban zbog kojega je Cherie često u Izraelu. Saban je veliki donator Tonyjeve Fondacije Faith (Vjera).

No, Cherie se sve više svom suprugu upliće u posao i njezina kompanija Omnia Strategy savjetuje vlade, korporacije i privatne klijente. Među njima su Albanija i Bahrein, notorno poznati po “zaštiti demokracije” prije nekoliko godina uz pomoć saudijskih trupa, a među klijentima su i jedna kompanija u Egiptu te lobistička skupina iz Nigerije.

Sukob interesa

Tony Blair i suradnici također se bave konzultantskim poslom za strane zemlje, a Blair je pod paljbom kritičara koji ističu da surađuje sa zemljama koje su šampioni kršenja ljudskih prava u svijetu. On je vrlo uspješno počeo suradnju i sa Srbijom te savjetuje srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, iako je bio na čelu britanske vlade koja je sudjelovala u bombardiranju Beograda, a Kosovo ga smatra herojem. Srbijanski dužnosnici tvrde da Blaira za Srbiju plaća UEA. Blaira pritom na sva usta kritiziraju da su njegovi poslovi u arapskom svijetu u sukobu interesa s njegovom dužnosti posebnog izaslanika Kvarteta (UN, EU, SAD i Rusija) za Bliski istok. On, naime, za rad posebnog izaslanika ne prima naknadu, no mnogi smatraju da Blair to mjesto koristi kako bi unaprijedio svoje poslovanje. Ne čudi također što su mnogi iznenađeni kako je jedna odvjetnica specijalizirana za ljudska prava i puno veća pobornica socijalne države od svog supruga (iako nije naročito teško biti veći laburist od Tonyja Blaira) završila na savjetovanju zemalja sa sumnjivim dosjeima kada je riječ o kršenju ljudskih prava.

No, osim Omnije koju je osnovala 2011. godine, Cherie se već godinu dana nakon što je prestala biti prva dama Velike Britanije okrenula kompaniji Mee Healthcare koja je otvorila niz privatnih klinika u trgovačkim centrima siromašnijih britanskih kvartova. Prema njezinim riječima, te su klinike možda profitabilne, ali nije im cilj zamijeniti državno zdravstvo i profitirati na tome, nego biti dodatak državnim zdravstvenim uslugama.

Privatne klinike

Međutim, riječ je o privatnim liječničkim uslugama koje će sigurno profitirati u slučaju privatizacije britanskog javnog zdravstva. Jedan od investitora je torijevski zastupnik Brooks Newmark.

No, na kraju se ispostavlja da iako se Cherie sa suprugom ne viđa, ipak ga i dalje slijedi u stopu.

Nakon što je Tony postao savjetnik vladama Albanije i Kazahstana, unosne poslove tamo je osvojila i Cherie. Sada je dobila zastupništvo Albanije u sudskom sporu teškom 250 milijuna funti. Ne zna se koliki je njezin honorar, ali ako bude poput onoga koji je dobila u Kazahstanu, bit će sretna. Omnia je, prema pisanju Telegrapha, dobila 400.000 funti za šestomjesečni angažman u Kazahstanu na bilateralnim investicijskim ugovorima. Cherie je Kazahstancima naplaćivala 975 funti na sat, iako inače naplaćuje 1150 funti na sat, prema pisanju Telegrapha. No, tu će se još morati potruditi da nadmaši svog supruga koji je proglašen najplaćenijim javnim govornikom na svijetu. Za držanje govora na Filipinima su mu platili 364.000 funti, odnosno 6000 funti (oko 60.000 kuna) po minuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:30