UVJET ZA PRISTUPANJE EU

TOMISLAV NIKOLIĆ U RUSIJI 'Srbija nikad neće priznati Kosovo, to je uvjet na koji mogu pristati samo robovi'

 AFP

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić istaknuo je u intervjuu za ruski Interfax da će najvažniji uvjet za ulazak u EU biti priznavanje Kosova, na što 'mogu pristati samo robovi'.

Nikolić je naglasio da Srbija to neće učiniti, jer na takav uvjet ne bi pristao nijedan narod.

- Mislim da će najvažniji uvjet za naše pristupanje EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih europskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu, rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfax, prenosi B92.

- U takvoj situaciji naša savjest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU - dodao je pa naglasio: - Na takav uvjet ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj suradnje s Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

- Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima s Europskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rješavanje ovog pitanja je osnovni uvjet za naše pristupanje Europskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU.

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim europskim zvaničnicima svoj stav da u ovom trenutku nije suglasna s uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, bit će u obavezi da vodi zajedničku vanjsku politiku.

Inače, Nikolić je u dvodnevnom posjetu Rusiji, gdje će prisustvovati 'Paradi pobjednika', povodom obilježavanja 70 godina pobjede nad fašizmom, prenosi B92.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:30