U ROKU OD TRI MJESECA

'TO JE NAJBOLJI NAČIN ZA RJEŠAVANJE KRIZE' SDP BiH za izvanredne izbore

 Nikola Vilić/Cropix

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) podržava provedbu izvanrednih izbora u toj zemlji, te ocjenjuje kako je to najbolji način da se riješi sadašnja kriza, potvrdio je u nedjelju potpredsjednik te stranke Damir Hadžić.

"Izvanredni izbori u BiH su potrebni", kazao je Hadžić za sarajevsku komercijalnu televiziju TV 1 pojašnjavajući kako je predsjedništvo SDP-a odlučilo odmah u parlamentarnu proceduru uputiti prijedlog izmjena izbornog zakona po kojima bi se izbori održali prije listopada kako je to ranije planirano.

Provedbu izvanrednih izbora u subotu je predložila Stranka demokratske akcije (SDA) a Bakir Izetbegović koji je zamjenik predsjednika te stranke kazao je kako bi oni trebali biti provedeni u razdoblju od tri mjeseca.

Damir Hadžić je pojasnio kako za sada nije bilo kontakata s ostalim stranakama o ovoj mogućnosti no kako se nada da će kod njih biti razumijevanja za taj prijedlog.

On je istaknuo kako je BiH u proteklim danima bila suočena s pokušajem izvođenja "državnog udara" bez obzira što su povod bila nezadovoljstva obespravljenih radnika.

"Dobro organizirana skupina ljudi pod kapuljačama je pokušala izvesti državni udar", izjavio je Hadžić pojašnjavajući kako se to odnosi na napad i palež zgrade Predsjedništva BiH.

Najavio je kako će SDP u narednim tjednima inzistirati da se otkrije tko je točno stajao iza tih napada.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić je neovisno o Hadžićevoj tvrdnji tijekom večeri izjavio kako policija koja privodi sudionike prosvjeda pokušava utvrditi jesu li oni članovi stranke Demokratska fronta (DF) kojoj je na čelu.

"Ispituju ih jesu li i od kada članovi DF-a", kazao je Komšić gostujući u dnevniku TV Federacije BiH (FTV). Takve je informacije navodno dobio uglavnom s područja Hercegovačko-neretvanske županije.

Ustvrdio je kako je DF zapravo suspendirala svako djelovanje otkako su počeli neredi u BiH te kako ta stranka nema nikakve veze s prosvjedima organiziranim u proteklim danima.

"Niti smo što organizirali niti sam ja autoritet koji bi mogao stati ispred tih ljudi", kazao je Komšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:29