STVARI IZMAKNULE KONTROLI

TKO I ZAŠTO RATUJE U SREDNJOAFRIČKOJ REPUBLICI? Francuzi dobili zeleno svjetlo za intervenciju

SAR obiluje prirodnim resurima, a svrgnuti Boazize nije bio poslušan partner Francuzima, pa je Pariz pomogao pobunjeničku muslimansku grupu Seleka. U međuvremenu su stvari izmaknule kontroli
 Spencer Platt / Getty

Francuske snage iskrcavaju se u Srednjoafričkoj Republici (SAR), zemlji u srcu Afrike u kojoj bjesni novi građanski rat. Nekadašnja francuska kolonija, SAR, jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Škole i bolnice su rijetke, stanovništvo je ogromnom većinom nezaposleno, ljudi masovno umiru od u većem dijelu svijeta iskorijenjenih bolesti, veći dio glavnog grada Banguia nema asfaltirane ceste, put od Banguia do najbližeg sela zbog loših putova može trajati satima, situaciju u ostalom dijelu zemlje teško je i dočarati.

Francuzi su jučer za intervenciju u SAR-u dobili zeleno svjetlo Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih Naroda. Francuske i trupe Afričke Unije dobile su mandat za zaštitu civila, a uveden je i embargo na prodaju oružja SAR-u. Francuska šalje 1 200 vojnika, od kojih je 250 jučer stiglo u Bangui, glavni grad države u kojoj muslimanski pobunjenici ratuju protiv kršćanske većine.

U donedavno relativno mirnom Banguiju jučer su se vodili žestoki okršaji u kojima je poginulo više od 150 ljudi. Glavni grad kontroliraju muslimanski pobunjenici (skupina Seleka), koji su početkom godine svrgnuli korumpiranog kršćanskog predsjednika Francoisa Boazizea.

I dok UN šalje Francuze da zaštite civile i smire situaciju, Pariz je indirektno i odgovoran za ono što se događa u SAR-u. Riječ je o puno puta viđenom scenariju zapadnih sila koje eksploatiraju afričke resurse. SAR obiluje prirodnim resurima, kao što uran, sirova nafta, zlato, dijamanti, a svrgnuti Boazize nije bio poslušan partner Francuzima.

Pariz je pomogao pobunjeničku muslimansku grupu Seleka, ne bi li zaštitili interese francuskih kompanija koje tamo crpe sirovine. U međuvremenu su stvari izmaknule kontroli. Prije nekoliko tjedana UN-ovi izvjestitelji upozorili su da u SAR moguć genocid. Civili su izloženi zvjerstvima koje čine i muslimanski borci iz Saleka grupe i kršćanske snage koje sebe nazivaju "anti-Balaka" ili "protiv mača".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 14:40