GADAFI PRITIŠĆE JEDINI POBUNJENIČKI GRAD NA ZAPADU

Tisuće očajnički bježe iz opkoljene Misrate

U Misrati na evakuaciju čeka još 5000 stranih državljana koji su ondje radili
 AFP

TRIPOLI - Libijski je režim obećao da će osigurati djelatnicima UN-a slobodan prolaz u Misratu, grad za koji već tjednima traju borbe između Gadafijevih i oporbenih snaga u kojima je ubijeno već 1000 ljudi, većinom civila, i kojega snage lojalne libijskom čelniku neprekidno gađaju granatama i raketama, objavio je jučer UN.

Katastrofalno stanje

Glasnogovornik UN-a Farhan Haq rekao je da je dogovor o slobodnom prolazu za Misratu dio širega sporazuma utanačenog u nedjelju u Tripoliju o nazočnosti organizacije u nekoliko libijskih gradova. Djelatnici UN-a trebali bi ući u razoreni grad i sami se uvjeriti u stanje na terenu koje je, prema svim dosadašnjim izvješćima i svjedočenjima onih koji su grad napustili, katastrofalno. UN je jučer i objavio da je Gadafijev režim dopustio dopremu humanitarne pomoći u zapadnu Libiju za oko 50.000 ljudi.

Bez hrane i skloništa

Upravitelj glavne bolnice u Misrati izvijestio je o 1000 ubijenih i 3000 ranjenih u gradu, uglavnom civila, a udruga Human Rights Watch navela je podatak da je u gradske mrtvačnice od 15. travnja dopremljeno više od 270 tijela, pri čemu je tragična brojka sigurno veća jer je mnogo mrtvih pod ruševinama.

U ponedjeljak je Crveni križ uspio evakuirati oko 900 stranih radnika iz Libije, od toga oko 600 njih iz Misrate . Procjenjuje se kako je u tom gradu, trećem po veličini u Libiji, radilo na tisuće stranaca te da ih je još puno tamo bez hrane i skloništa. Velika Britanija objavila je da će poslati brodove koji bi trebali evakuirati iz Misrate još ukupno 5000 stranih državljana.

Civilne žrtve

U međuvremenu, visoki časnik NATO-a admiral Giampaolo Di Paola izjavio je da savez ima velikih problema u uništavanju Gadafijevih artiljerijskih snaga koje gađaju opkoljenu Misratu. Di Paola je rekao da je teško locirati i uništiti tešku artiljeriju, a pri tome izbjeći civilne žrtve, posebice kad je riječ o ciljevima u samome gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:38