NEOČEKIVANA SLOBODA

TISUĆE LOSOSA S FARME POBJEGLO U OCEAN 'Svi žele znati što njihov bijeg znači. Iskreno, ne znamo'

 Profimedia, Cultura RF

Tisuće atlantskih lososa pobjeglo je iz farme u američkoj saveznoj državi Washington kada se oštetila mrežna nastamba u kojoj ih je bilo 305 tisuća, piše The Guardian. Službenici zaduženi za brigu o divljim životinjama mole ribare da uhvate što više odbjeglih riba.

Cooke Aquaculture, tvrtka vlasnik riblje farme, u srijedu je rekla da postoji mogućnost da je nekoliko tisuća atlantskih lososa završilo u vodama oko otočja San Juan nakon što je mrežna nastamba pretrpjela 'strukturalno oštećenje'.

Kanadska je tvrtka za incident koji se zbio prošle subote okrivila 'iznimno visoku plimu i struje koje su dogodilo istovremeno kao i ovotjedna pomrčina sunca'.

Iz tvrtke su prvo rekli da procjenjuju da je iz nastambe pobjeglo između četiri i pet tisuća riba, ali su kasnije rekli da će se točna brojka doznati tek kada njihovi ronioci pregledaju štetu na nastambi. Tvrtke je međutim u srijedu kanadskim medijima rekla da bi ta brojka mogla biti i puno veća.

'Čini se da je puno ribe još uvijek u nastambi', rekli su iz tvrtke. 'Naše osoblje je na lokaciji te radi na stabilizaciji farme i povratku što je više moguće ribe.'

Ribari koji love u toj regiji i koji trenutno pokušavaju uhvatiti kraljevskog lososa tvrde da se atlantski već počeo pojavljivati u njihovim mrežama. 'Devastirat će nas. Ne želimo da te ribe pojedu mlade našeg lososa, a ne želimo ni da se zapute prema obližnjim rijekama', rekla je ribarica Ellie Kinley.

Odjel za ribarstvo i divljač savezne države Washington rekao je da blisko surađuje s Cooke Aquaculture na sanaciji incidenta, a u utorak su potaknuli lokalne ribare da uhvate što je više moguće ribe koja može težiti do 4,5 kilograma.

Premda postoji mogućnost da će se atlantski losos pariti s kraljevskim ili da će ratovati za hranu, istraživači tvrde da njihov utjecaj na okoliš nije do kraja jasan. 'Te su vam životinje poput lijenih osoba. Domesticirane su. Zamislite da se krava muzara izgubi u Serengetiju. Neće dugo izdržati', rekao je Michael Rust iz državne agencije za oceane i atmosferu.

'Svi žele znati što njihov bijeg znači. Iskreno, ne znamo', rekao je John Volpe, profesor sa Sveučilišta Victoria koji je proučavao atlantskog lososa. 'Utjecaj će gotovo sigurno imati, međutim on može biti minoran, a jednako tako može biti i ozbiljan.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 06:41