JOŠ PROSVJEDA

Tihanovskaja poziva na ponovno prebrojavanje glasova. ‘Situacija je kritična. Boli me što vidim‘

Glavna opozocija Aleksandra Lukašenka smatra da je osvojila i 70 posto glasova i nagovara Bjeloruse da potpišu peticiju
Svetlana Tihanovskaja
 Sergei Gapon


Svetlana Tihanovskaja, bjeloruska opozicijska predsjednička kandidatkinja pozvala je vlasti u Minsku da zaustave nasilje i započnu dijalog u svom prvom obraćanju nakon ponedjeljka kada je pobjegla iz zemlje.

- Situacija je kritična. Boli me što vidim da se događa u mojoj zemlji posljednjih nekoliko dana – rekla je Tihanovskaja u video poruci objavljenoj na You Tubeu.

Tikhanovskaya se pojavljuje kao puno sigurnija za razliku od videa objavljenog u ponedjeljak nakon izgubljenih izbora. Smireno tvrdi svoju pobjedu na izborima i poziva na dodatne prosvjede.

Tihanovskaja je zatražila od svih gradonačelnika gradova da u svakom gradu organiziraju mirne skupove 15. i 16. kolovoza.

- Vlasti su pretvorile mirne prosvjede na ulici u krvavu bitku - rekla je, naglasivši da bi protesti trebali ostati mirni.

Pozvala je Bjeloruse da potpišu peticiju koja poziva na ponovno prebrojavanje glasova.

- Bjelorusi neće nikada izabrati da žive sa starom vladom. Većina ne vjeruje u njegovu pobjedu. Uvijek smo govorili da naš izbor treba štiti mirno, bez ikakvog nasilja – rekla je u videu.

image
Mirna prosvjed u Minsku protiv policijskog nasilja
Sergei Gapon

Neredi u Bjelorusiji su počeli nakon što su rezultati predsjedničkog glasanja pokazali da je dosadašnji predsjednik Aleksandar Lukašenko osigurao svoj šesti mandat s 80,08% osvojenih glasova. Službeno, ona je osvojila 9,9% glasova.

Tihanovskaja je nakon predsjedničkih izbora bila prisiljena pobjeći u Litvu, izjavila je da je u stvari dobila 70 posto glasova na nekim biračkim mjestima.

image
Svetlana Tihanovskaja tijekom glasanja u nedjelju 9.kolovoza
Sergei Gapon

Opozicijska kandidatkinja je zahvalila onima koji su štrajkali u nekoliko organizacija širom zemlje, uključujući nekoliko vodećih tvornica.

Njezina intervencija pojačat će pritisak na Lukašenka, koji je Bjelorusijom vladao 26 godina, ali izazvala je bijes i gađenje zbog nasilja ovog tjedna.

U međuvremenu, predsjednik Lukašenko rekao je agenciji BELTA da su se štrajkovi odigrali pod utjecajem Rusije, Kanade SAD-a i Njemačke, koje će svojim proizvodima opskrbljivati tržište.



Lukašenko je prosvjede usporedio s kriminalnim bandama i opasnim revolucionarima kojima pomažu inozemni faktori. Državni mediji u utorak su prikazali uhićene mladiće, prozvavši ih ruskim provokatorima.

image
Sergei Gapon

Masovni prosvjedi izbili su u nedjelju nakon proglađenja preliminarnih rezultata. Snage vlasti žestoko napale prosvjednike koristeći suzavac, vodene topove i gumene metke.

Vlada je u petak iz pritvora počela puštati tisuće ljudi zadržanih u prosvjedima koji su izbili u Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora koje je Europska unija opisala kao "ni slobodne, niti poštene".

Prema službenim podacima, policija je od nedjelje navečer u pritvoru zadržala gotovo 7 tisuća ljudi.

image
Prosvjednik ispred bjeloruskog veleposlanstva u Kijevu
Sergei Supinsky

Ministar unutarnjih poslova Jurij Karajev putem državne se televizije ispričao građanima za uhićenja tolikih nevinih ljudi. Rekao je kako je došlo do "slučajnih" uhićenja uslijed policijske akcije suzbijanja masovnih prosvjeda.

Ministri vanjskih poslova EU-a danas će u Bruxellesu razgovarati o stanju u Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 15:06